Sari la conținut

De ce un nefumător poate dezvolta cancer pulmonar, iar un fumător nu? Simptomele cancerului pulmonar.

Cancerul pulmonar este cancerul care se formează în țesuturile pulmonare, de obicei în celulele care căptușesc căile de aer. Este principala cauză de deces prin cancer atât la bărbați, cât și la femei.

Există două tipuri principale: cancer pulmonar cu celule mici și cancer pulmonar fără celule mici. Aceste două tipuri cresc diferit și sunt tratate diferit. Cancerul pulmonar fără celule mici este cel mai frecvent tip.

Care sunt simptomele cancerului pulmonar?

Uneori, cancerul pulmonar nu provoacă semne sau simptome. Poate fi găsit în timpul unei radiografii toracice efectuate pentru o altă afecțiune.

Dacă aveți simptome, acestea pot include:

  • Durere în piept sau disconfort
  • O tuse care nu dispare sau se agravează în timp
  • Probleme de respirație
  • respiraţie şuierătoare
  • Sânge în spută (mucus tusit din plămâni)
  • Răguşeală
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Pierdere în greutate fără un motiv cunoscut
  • Oboseală
  • Dificultăți la înghițire
  • Umflarea feței și/sau venele gâtului

Nu toți cei care suferă de cancer pulmonar fumează. Aproximativ 20% dintre persoanele care mor din cauza cancerului pulmonar în Statele Unite în fiecare an nu au fumat și nu au folosit nicio altă formă de tutun. Dar, cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată este unul dintre cele mai fatale tipuri de cancer din Statele Unite.

Deși este adevărat că a sta departe de tutun este cel mai important lucru pe care îl poate face oricare dintre noi pentru a ne reduce riscul de a face cancer pulmonar, există și alți factori de risc. Unii dintre factorii de risc pentru cancerul pulmonar pot provoca modificări sau mutații în celulele pulmonare. Aceste modificări pot duce la creșterea anormală a celulelor și uneori la cancer. Unii oameni care fac cancer pulmonar nu au factori de risc cunoscuți.

„Noi suntem organisme unice. Aici este şi rolul principal al testelor genetice. Genetica nu poate explica totul pentru că genele noastre sunt doar o parte din răspuns, dar ele sunt într-o continuă colaborare cu condiţiile de mediu. Mulţi pacienţi aud că există un test, că ar fi benefic, dar nu înţeleg în totalitate acest lucru. Este importantă recomandarea medicului. Recomandarea se face doar dacă este necesar. Nu orice pacient are nevoie de un astfel de test. Medicii de familie dar nu doar dânşii, în general medicina în România este supraaglomerata, Medicul de familie are cunoştinţe suficiente astfel încât să direcţioneze pacientul spre un consult de specialitate”, a explicat Dr. Cristina Popescu pentru DC News.

Cancer pulmonar

Cercetătorii continuă să facă progrese în înțelegerea a ceea ce poate provoca cancer pulmonar la persoanele care nu au consumat niciodată tutun:

  • Gazul radon. Radonul este un gaz radioactiv natural care rezultă din descompunerea uraniului din sol și roci. În aer liber, există atât de puțin radon încât nu este probabil să fie periculos. Dar dacă există radon în interior, acesta poate fi mai concentrat. Inhalarea acestuia poate crește riscul unei persoane de cancer pulmonar. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA), radonul este a doua cauză de cancer pulmonar în această țară și este cauza principală în rândul persoanelor care nu fumează.
  • Fumul pasiv. În fiecare an, aproximativ 7.000 de adulți mor de cancer pulmonar ca urmare a inhalării fumatului pasiv. Legile care interzic fumatul în locuri publice au contribuit la reducerea acestui pericol. Societatea Americană de Cancer Cancer Action NetworkSM (ACS CAN) – afiliată non-profit, non-partizană de advocacy a Societății Americane de Cancer – lucrează pentru a extinde și întări aceste legi pentru a proteja în continuare atât persoanele care fumează, cât și pe cei care nu fumează de pericolele fumatului pasiv.
  • Agenți care cauzează cancer la locul de muncă. Unii oameni sunt expuși la agenții cancerigeni (agenți care cauzează cancer), cum ar fi arsenul, uraniul, azbest și gazele de evacuare la locul de muncă. Expunerea la locul de muncă la astfel de materiale care cauzează cancer a scăzut pe măsură ce guvernul și industria au luat măsuri pentru a ajuta la protejarea lucrătorilor. Totuși, dacă lucrați în jurul acestor agenți, aveți grijă să vă limitați expunerea ori de câte ori este posibil.
  • Poluarea aerului. În orașe, poluarea aerului (în special în apropierea drumurilor cu trafic intens) pare să crească ușor riscul de cancer pulmonar.
  • Mutații genetice. Anumite modificări ale celulelor pulmonare pot duce la creșterea anormală a celulelor și, uneori, la cancer.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel