vineri, iunie 18, 2021

Simulările de seism major au arătat specialiștilor de la Măgurele o situație foarte delicată în care se află Capitala țării, București.

Potrivit analizelor, în eventualitatea unui cutremur mare, zona

de Nord a Capitalei va avea cel mai mult de suferit, ea va prelua șocul seismic cel mai puternic.

Zece ani a durat întocmirea hărţii și a fost luat în calcul seismul maxim posibil ca magnitudine – peste 7,5 – produs în zona Vrancea. Un seism cu magnitudinea 7,5 pe Richter stă și la baza exercițiului SEISM 2018 pe care autoritățile îl desfășoară începând de sâmbătă în București și în mai multe mari orașe din țară, potrivit digi24.ro.

După Nordul Capitalei, următoarele cel mai afectate zone ar fi centrul şi estul oraşului.

Cei mai expuşi ar fi locuitorii din zonele Otopeni, Pipera,

Aviaţiei. Pantelimon, unul dintre cartierele-dormitor ale Capitalei, este el în zona roşie pe harta risculului.

Specialiștii spun că zona de-a lungul Dâmboviţei este periculoasă pentru că sunt regiuni cu teren nisipos. Acolo pot apărea fenomene de lichefiere a solului, o „curgere” a nisipului, așa cum s-a întâmplat recent în Indonezia. Clădirile aflate de acolo pot, astfel, să se încline.

„În Bucureşti nu ai voie să proiectezi structuri din oţel, pentru că sunt foarte flexibile, exact ce n-ai voie aici”, spune Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național pentru Fizica

Pământului.

Cu toate acestea, în ultimii ani, nordul oraşului a fost invadat de blocuri turn, deși zona este vulnerabilă. La „Aurel Vlaicu” sunt cele mai multe clădiri înalte din Bucureşti. 250.000 de angajaţi lucrează aici, adică o treime din totalul celor care muncesc în birouri în Capitală.

Harta riscului seismic o găsiți aici.

Ultimele stiri

Parteneri