miercuri, noiembrie 30, 2022

De ce varicele poartă un imens potențial de risc pentru sănătate? Varicele reprezintă cea mai frecventă boală a venelor și se caracterizează prin dilatații patologice și permanente ale venelor care aparțin sistemului venos superficial. Pe lângă faptul că sunt dureroase, varicele sunt inestetice, mai ales pe picioarele femeilor. Ce sunt varicele și de ce apar? Pot fi prevenite în vreun fel?  Ce opțiuni de tratament există? În ce constă aceste intervenții chirurgicale? Sunt întrebări la care dr. Toni Feodor a răspuns.

Te-ar mai interesa: Nu te teme de grăsimile alimentare: vaginul tău de...

De ce varicele sunt un imens potențial de risc pentru sănătate? Dr. Toni Feodor: Apare embolia pulmonară

Dr. Toni Feodor, medic specialist Chirurgie Generală și Chirurgie Vasculară, explică de ce varicele poartă un imens potențial de risc pentru sănătate. Acesta face recomandări de stil de viață prevenția sau ameliorarea acestora.

De ce varicele poartă un imens potențial de risc pentru sănătate? Ce sunt și de ce apar?

„Sunt vene răsucite, lărgite, evidente. Orice venă care este aproape de suprafața pielii (superficială) poate deveni varicoasă. Ele afectează cel mai frecvent venele de la nivelul picioarelor. Statul în picioare și mersul pe jos cresc presiunea în partea inferioară a corpului.
Venele varicoase și venele păianjen sunt o preocupare cosmetică inițial. Pentru alte persoane, pot provoca dureri dureroase și disconfort. Duc la probleme mai grave decât atât. Tratamentul lor poate implica atât măsuri de auto-îngrijire, cât și proceduri chirurgicale moderne”, explică Dr. Toni Feodor.

Te-ar mai interesa: Poziția de somn care îți distruge sănătatea. Încea...


Femeile pot fi mai susceptibile de a dezvolta vene varicoase

Afectează doar femeile sau și bărbații

„Femeile pot fi mai susceptibile de a dezvolta vene varicoase decât bărbații. Apariția lor poate fi și în timpul sarcinii. În plus, următoarele situații pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni la persoanele predispuse: statul prelungit în picioare, obezitatea, alte afecțiuni cronice.

De ce apar în timpul sarcinii la unele femei? Care femei sunt mai predispuse la apariția lor?

Te-ar mai interesa: Nu ignora transpirația urât mirositoare! Poate fi ...

Varicele sunt o parte comună. Inofensivă, de obicei, a sarcinii în cazul unor femei. Ele apar atunci când uterul aplică presiune asupra unei vene mari care transportă sângele de la picioare înapoi la inimă.

Pot deveni inconfortabile sau chiar dureroase. Acestea apar în sarcină. De obicei, la nivelul picioarelor, zona genitală și rect. Predispoziția vine pe fond genetic. Iar acest aspect este valabil nu numai în sarcină. Tind să fie ereditare: este posibil că mama sau bunica pe linie maternă. Deci, din păcate, nu poți face prea multe pentru a le preveni”, spune medicul.

Te-ar mai interesa: Medic urolog renumit: Majoritatea bărbaților igno...

Ce opțiuni de tratament există? În ce constă aceste intervenții chirurgicale?

„Tehnologia oferă în zilele noastre proceduri diverse. Intervențiile recomandate care se fac cu succes sunt ablația cu radiofrecvență. Flebectomia, scleroterapia, tratamentul cu laser endovenos etc. Pot există și proceduri combinate. La care se adaugă sfatul cardiologilor, nutriționiștilor clinicii pentru o intervenție completă și o evoluție post-intervenție fericită.

Se pot trata fără chirurgie? Ajută să ținem situația sub control dacă luăm medicamente?
Putem vorbi, mai degrabă, despre ameliorare sau prevenție. Situația se poate îmbunătăți în unele cazuri”, mai spune specialistul.

Te-ar mai interesa: Bancnota piramidă și alte ritualuri magice care te...

Recomandările specialiștilor noștri includ, de obicei:

• pauze frecvente de la statul prelungit pe scaun sau la birou și mișcare cât mai mult posibil;
• a nu încrucișa picioarele atunci când se stă în șezut;
• ridicarea picioarelor pe un suport atunci când stăm în șezut, dacă este posibil;
• purtarea ciorapilor de compresie. Astfel, mușchii picioarelor se comprimă ușor și ajută venele în procesul de trimitere a sângelui înapoi spre inimă. Acești ciorapi diferă de cei normali. Deoarece aplică cantități treptate de presiune pe picior, cu cea mai mare compresie la gleznă. Ciorapii compresivi se recomandă numai de către medicul specialist în chirurgie vasculară. În funcție de situația particulară a pacientului care primește o astfel de indicație.
• exerciții zilnice cu impact redus dacă medicul curant recomandă;
• dormitul pe partea stângă pentru a nu pune presiune pe vena cava inferioară, care se află pe partea dreaptă a corpului.

Orice tratament medicamentos, fie alopat sau nu, trebuie luat doar la recomandarea unui medic specialist. Sub o atentă supraveghere în cazul pacienților cu alte patologii, mai ales cronice, precum: afecțiuni cardiace, alergice, endocrinologice etc.

Pot să apară complicații dacă nu le operăm?

Varicele

Categoric, DA! Chiar dacă, aparent, la debutul afecțiunii, varicele pot părea o problemă minoră sau doar una estetică, implicațiile pentru starea de sănătate generală sunt majore în unele cazuri. Trebuie să nu uităm că ele constau într-o afecțiune cu bătaie lungă. Nu se rezolva de la sine și că pot evolua spre alte complicații. De ce ? Pentru că împiedică sângele să aibă traiectul orespunzător.

Dacă e să trecem în revista complicațiile, putem vorbi despre: sângerare, cheaguri de sânge – ce pot duce la tromboflebită, umflarea (inflamația) venelor din picior, tromboză venoasă profundă – care poate provoca durere și umflarea piciorului; în cele din urmă, poate duce la complicații grave, cum ar fi embolia pulmonară”, conchide Dr. Toni Feodor.

Pot fi prevenite în vreun fel?

Există, desigur, măsuri generale pe care le putem aplică pentru o mai bună sănătate venoasă, printr-un stil de viață sănătos și echilibrat. O schemă eficientă chiar de prevenție poate fi făcută de specialiști, dar, sigur, controalele de rutină, cu care ar trebui să ne obișnuim și în ceea ce privește sănătatea vasculară, sunt importante.

O bună hidratare, mișcare multă, evitarea sedentarismului și a pozițiilor deficitare pentru circulație, atât statul prelungit în picioare, cât și statul mult timp în șezut, o poziție bună de somn și o alimentație sănătoasă sunt aspecte cu implicare directă și pe termen lung în prevenția afecțiunilor circulatorii.

Varicele pot recidiva după operație?

Există un procent de recidivă de luat în considerare, de exemplu, după procedura de scleroterapie, dar există variații de la un caz la altul. Un impact îl are și modul în care se fac procedurile, dar și respectarea indicațiilor post-intervenții, mai mult sau mai puțin invazive.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private