Sari la conținut

De la dureri reumatice la boli de rinichi și de ficat. Ce puteți trata cu ulei esențial de levănțică?

Levănțica este o plantă foarte utilizată pe plan mondial, atât în scop terapeutic, farmaceutic, cât și în tratamentele cosmetice. Se folosește sub formă de pulbere, ceaiuri, uleiuri sau tincturi. Atât florile plantei, cât și frunzele sunt utilizate pentru ceai sau pentru obținerea uleiului de lavandă.

În compoziția lavandei se regăsesc ulei volatil, cu aromă deosebit de plăcută, acid acetic, alcool olifalic, tanin, substanțe amare, substanțe minerale, cariofilen, potrivit www.biaplant.ro.

Uleiul esențial de levănțică este cel mai utilizat ulei în aromaterapie și nu numai, datorită proprietăților sale de echilibrare și normalizare a funcțiilor organice și a stărilor emoționale. Are efecte calmante, relaxante și revigorante tratând cu succes insomnia, îmbunătățind calitatea somnului.

Acest ulei are un parfum calmant, cu efect tonic pentru sistemul nervos și ajută la rezolvarea problemelor de anxietate. Acesta poate fi, de asemenea, util în tratarea migrenelor, durerilor de cap, depresie, tensiune nervoasă și stres emoțional. Aroma răcoritoare elimină epuizarea nervoasă și agitația și crește activitatea mentală.

Tot uleiul esențial de lavandă îmbunătățește circulația sanguină în organism. Scade, de asemenea, tensiunea arterială și este folosit în cazurile de hipertensiune.

Levănțica este indicată pentru reducerea febrei, fiind adjuvant în caz de răceală și gripă, cu rol antiviral folosit în inhalații la abur. Este benefică în afecțiuni respiratorii: bronșită, astm, tuse, congestie sinusală, laringită și amigdalită. Vaporii de ulei esențial de lavandă au calități antibacteriene care pot lupta cu infecțiile tractului respirator.

Antioxidantul prezent în lavandă ajută la refacerea stomacului, mai ales după un tratament cu antibiotic. Uleiul din lavandă este util pentru digestie, stimulează producția de sucuri gastrice și biliare, ajutând în tratamentul indigestiei, durerilor de stomac, colicilor, vărsăturilor.

Uleiul esențial de lavandă este cunoscut ca un remediu excelent pentru diferite tipuri de dureri, inclusiv cele provocate de reumatism, entorse, contracturi musculare și pentru calmarea durerilor de spate și lumbago. Un masaj regulat cu ulei de lavandă poate reduce, de asemenea, durerile la nivelul articulațiilor.

Levănțica este considerată un remediu excelent în tratarea bolilor de rinichi, a bolilor de ficat, a balonărilor abdominale, a infecțiilor, a cistitei, a aftelor, a amețelilor. Are efect de stimulare asupra producției de urină, potrivit www.sanatatecuplante.ro. De asemenea, reduce starea de balonare și colicii la bebeluși.

Această plantă ține departe țânțarii și alte insecte și tratează înțepăturile acestora repede și eficient. Vindecă arsurile minore și cicatrizează rănile.

Levănțica este recunoscută pentru proprietățile sale asupra pielii, fiind un ingredient esențial în produsele cosmetice. Potrivit dermatologilor și aromoterapeuților, uleiul esențial de lavandă este unul dintre uleiurile cele mai benefice în tratamentul acneei. Tinctura de lavandă împrospătează pielea feței și are efecte foarte bune asupra tenul gras și acneic, curăță porii, iritațiile și eczemele, atenuează ridurile și imperfecțiunile tenului.

În industria cosmetică, uleiul obținut din această plantă este utilizat în creme, loțiuni, săpunuri, combinat cu alte uleiuri de masaj pentru mirosul său plăcut, dar și în parfumerie.

Masajul scalpului cu ulei esențial de levănțică reduce căderea părului, are efect regenerator și îndepărtează mătreața. Este foarte eficient și în tratarea pediculozei.

În primele cinci luni de sarcină, nu este indicată folosirea produselor cu levănțică în cazul femeilor însărcinate. Nu este recomandată folosirea acestor produse nici în cazul pacienților cu diabet zaharat. Poate determina reacții alergice persoanelor cu pielea deosebit de sensibilă. Unele persoane pot prezenta greață, vărsături și dureri de cap din cauza folosirii excesive a uleiului de lavandă, potrivitwww.organicfacts.net.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel