Sari la conținut

De reținut pentru 2023: Un om inteligent NU va face niciodată aceste lucruri. N-are sens…

Albert Einstein
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Albert Einstein

De reținut pentru 2023: Un om inteligent NU va face niciodată aceste lucruri. N-are sens să-ți pierzi timpul în discuții inutile, cu interlocutori care n-au ce face sau au mintea odihnită.

 

Chiar dacă inteligenta este o variabila deseori asociata cu educatia pe care o primim in scoala, specialistii mai considera ca aceasta valoare este direct proportionala si cu experienta si capacitatea unui individ de a se adapta din mers la realitati ale vietii.

Potrivit psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept “Antrenorul Mintii”, un elev, care a inmagazinat in decursul anilor scolari un set de cunostinte, dar pe care nu a avut ocazia sau chiar inspiratia sa le aplice in situatii reale, nu va reusi sa realizeze lucruri marete in viata, ci va avea mereu mai multe intrebari decat raspunsuri.

Inteligența se câștigă prin experiență

Daca intrebarile sunt puse, se ajunge la intelegere. “Inteligenta se castiga prin experienta, si este o variabila care poate fi imbunatatita, nu este neaparat o trasatura ereditara.

De altfel, în literatura de specialitate, ceea ce noi numim coeficient de inteligenta sau – pe scurt, IQ – nu este nimic altceva decat raportarea varstei mintale a unui individ la varsta biologica, inmultit cu 100.

Varsta mintala a unui copil, spre exemplu, nu poate tine pasul cu varsta biologica, daca acel copil nu pune in aplicare cele invatate”, afirma psihologul Alexandru Plesea citat de Sfatul Părinților.

Pleșea crede ca oamenii inteligenti sunt, de regula, creativi, generosi, recunoscatori, umili si atenti, iar cei mai multi au ajuns la un nivel de intelegere, nu de cunoastere, mai ales prin prisma experientelor si intrebarilor corect puse la un moment dat. Astfel, un om inteligent nu ar face niciodata urmatoarele lucruri:

Nu lasă greșelile din trecut să le afecteze prezentul

“Oamenii Inteligenti stiu ca succesul in viata nu este posibil fara greseli si esecuri. Cu toate acestea, Oamenii Inteligenti nu permit sa fie afectati de greselile din trecut, ei pur si simplu iau aceste greseli drept niste lectii de educatie pentru a evolua”, afirma psihologul Plesea.

Nu se concentrează pe părțile negative

“Oamenii Inteligenti vad gandurile ca pe ceva palpabil. Daca ai doar ganduri negative in minte, viata ta va fi la fel de negativa.

Oamenii Inteligenti stiu ca viata este mult mai buna cand inveti sa-ti folosesti abilitatile de a visa, de a crea, de a construi, de a te mira si, desigur, de a iubi”, considera specialistul.

Nu fug de probleme

“Ca vrem, ca nu vrem, inevitabil, toti am avut, avem si vom avea probleme. Sunt probleme legate de munca, de bani, de familie, de sanatate etc. Oamenii Inteligenti dau piept cu aceste probleme si cauta cele mai bune metode de rezolvare.

Cand cad, se ridica si merg mai departe. Au curajul sa-si infrunte temerile si sa vada in fiecare problema sansa de a se perfectiona. Fiecare problema devine astfel o situatie de autotransformare”, crede Alexandru Pleșea.

Nu le pasă de părerile celor din jur

“Oamenii Inteligenti nu lasa opiniile negative ale altor oameni sa-i opreasca din a trai o viata fericita plina de succes si bucurie.

Lumea este plina de oameni cinici, sceptici si hateri, dar oamenii isteti ii indeparteaza. Acestia se inconjoara cu oameni inteligenti, care le impartasesc valorile si interesele.

Pe buna dreptate, se spune ca daca esti cea mai inteligenta persoana dintr-o camera, inseamna ca nu esti in camera potrivita”, spune psihologul citat de Sfatul Părinților.

Oamenii inteligenti nu-si pierd timpul

“Oamenii Inteligenti isi dezvolta obiceiuri productive, care ii ajuta sa lucreze mai repede si mai bine. Nu se lasa distrasi de lucruri nesemnificative si de treburi inutile. Ei stiu, de asemenea, ca nu poti lucra tot timpul, creierul are nevoie de odihna din cand in cand”, crede psihologul Alexandru Plesea.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: