Sari la conținut

De unde obții și cum folosești celulele stem vegetale. Terapeut: Au efect de reparare, de curățare și de reglare a funcțiilor organelor

Gemoterapia beneficii. La fel ca celulele stem animale și umane, cele vegetale au capacitatea de a da naștere mai multor tipuri de celule. Cu ajutorul lor, țesuturile corporale se vor regenera permanent, iar toxinele sunt eliminate. Tehnica se numește gemoterapie și este folosită și în România

Gemoterapia este terapia care folosește  extracte din muguri și din alte țesuturi vegetale embrionare ce au stocată puterea regeneratoare a plantei, așa-numitele „celule stem” vegetale. O modă deja învechită în țările din Vest, prinde rădăcini și în România.
Farmacistul Izaura Niţoi explică ce înseamnă de fapt gemoterapia și ce afecțiuni răspund cel mai bine la acest tratament.

Curăță și detoxifică în același timp

Doctorul zilei: Ce este gemoterapia și ce aduce în plus?

Izaura Nițoi: Este o ramură a fitoterapiei care utilizează îndeosebi muguri și mlădițe; spre deosebire de aceasta, fitoterapia folosește părțile de plantă adultă, frunze, flori, rădăcini. Denumirea de gemoterapie vine din latinescul gemma, care înseamnă mugure.

În mugure se află o multitudine de substanțe de care planta poate avea nevoie la un moment dat, substanțe aflate în relație una cu alta și toate între ele, realizând o colaborare cunoscută sub numele de fitocomplex.  Acesta modulează acțiunea terapeutică, având efect inhibitor sau excitator în funcție de nevoile organismului și, în același timp, curăță si detoxifică.

De exemplu, extractul din muguri de smochin este eficient în secreția crescută de acid clorhidric la nivelul stomacului, pe care o scade; dar în caz de secreție insuficientă de acid clorhidric, smochinul este capabil să o crească.

Doctorul zilei: Cum acționează terapia cu celule stem vegetale asupra organismului?

Izaura Nițoi: Efectul preparatelor gemoterapice este profund. Fiecare gemoterapic acționează asupra unuia sau mai multor organe, cu efect de reparare a leziunilor existente, de curățare și eliminare a toxinelor (la nivel local de organ afectat, dar și la nivel general) și de reglare a funcției perturbate.

Doctorul zilei: Sub ce formă se găsesc remediile gemoterapice?

Izaura Nițoi: Sub formă de soluții, amestec de plantă cu apă, glicerină și alcool. Amestecul poate fi diluat în raport de 1/10 și atunci avem macerat glicerinic diluat în prima diluție decimală, sau poate fi amestec concentrat, care va fi administrat în doză mai mică, implicit această doză va conține mai puțin alcool iar pe preparat va scrie doar MG (macerat glicerinic).

Spre exemplu,  există varianta diluată extract din muguri de coacăz negru MG=D1 și varianta concentrată extract din muguri de coacăz negru MG.
Există și amestecuri de mai multe produse gemoterapice în același flacon, numite preparate polygemma, indicația lor fiind pe anumite afecțiuni.

Doctorul zilei: În ce boli recomandați să se apeleze la gemoterapie?

Izaura Nițoi:Este utilă într-un număr foarte mare de afecțiuni, practic există preparate cu acțiune pe fiecare din aparatele și sistemele organismului: cardiovascular, pulmonar, digestiv, renal, osteoarticular, endocrin, nervos, metabolic. Preparatele gemoterapice sunt utilizate în tratamentul afecțiunilor acute, dar și al celor cronice.

Le folosim în tratamentul unor boli, dar și în profilaxie, pentru creșterea rezistenței organismului, de asemenea în perioade de convalescență, pentru a ajuta organismul să își revină mai ușor după o boală mai grea. Sunt utile și la copii, pentru a asigura  creșterea armonioasă, la adulți, pentru a le menține sănătatea, puterea de muncă, și la vârstnici pentru a încetini procesele de îmbătrânire a organismului.

Gemoterapia poate fi folosită cu mult succes ca unică terapie, acolo unde nu este vorba despre o urgență medicală sau despre o boală gravă ce necesită o terapie mai agresivă. Poate fi asociată cu tratamentul alopat, uneori în timp și cu acordul medicului se poate rămâne doar cu tratament gemoterapic, în funcție de patologie.

Doctorul zilei: Preparatele pot fi folosite și fără avizul medicului?

Izaura Nițoi: Gemoterapia este o terapie ușor de înțeles și de aplicat, deoarece fiecare preparat gemoterapic are o acțiune bine definită. În cazuri simple sau într-o afecțiune pe care pacientul deja o cunoaște, cum ar fi o durere de stomac cauzată de stres sau o infecție urinară sau o tuse ușoară, pacientul care cunoaște produsele le poate folosi și fără avizul unui medic. Produsele sunt complet naturale, fără reacții adverse, pot fi asociate cu orice altă terapie, iar doza și modul de administrare sunt trecute pe ambalaj.

Atunci când persoana bolnavă are simptome puternice, îndelungate, care nu se ameliorează după câteva zile sau este cunoscută cu o boală cronică sau o boală gravă, consultul medical este recomandat. Sub nicio formă nu se va renunța la un tratament alopat prescris de un medic pentru a fi înlocuit cu un tratament gemoterapic, fără acordul medicului.

 Merișorul, eficient în tulburări digestive

Spre exemplu, extractul din mlădițe de merișor acționează la ni­velul intestinului, aparatului urinar și osteoarticular. Reduce inflamația și infecția, ci­ca­trizează mu­coasele, curăță toxinele și ajută la eliminarea acestora, echilibrând flora intestinală și urinară, reglează funcționalitatea intestinală cu efect pozitiv atât în caz de diaree, cât și în caz de constipație.

Extractul din muguri de coacăz negru, în schimb, este antiinflamtor și antialergic, iar extractul din mlădițe de zmeur are efect în bolile aparatului genital feminin.

Reglează organismul migrând acolo unde este nevoie de ele

Părțile de plantă aflate în creștere – mugurii și mlădițele- conțin celule nediferențiate care nu participă la fotosinteză, dar se multiplică rapid în momentul activării.

Celulele stem vegetale din muguri/mlădițe interac­ționează cu organismul nostru, generând un “dialog” care va duce la echilibru, prin reglarea mecanismelor fiziologice în mod  natural.

„Altfel spus, aceste celule migrează în organism acolo unde este nevoie de ele și îndeplinesc funcția de care este nevoie în locul și momentul respectiv”, mai explică farmacisul Izaura Nițoi.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel