joi, martie 30, 2023

Atenție la senzația de greață și durerea de stomac! Cancerul pancreatic este al patrulea, ca rată de mortalitate, dintre toate tipurile de cancere și are cea mai slabă rată de supraviețuire. Afectează în aceeași măsură femeile și bărbații. Însă, un simplu test de urină, poate ajuta la identificarea lui în stadii incipiente.

Pancreasul are circa 15 centimetri și este sub forma unui tub spongios situat sub stomac, de formă alungită, cu o greutate de aproximativ 70 de grame.

Te-ar mai interesa: Dr. Radu Berceanu, medic oncolog cu performanțe în...

El are două roluri majore pentru organism: produce sucuri digestive (enzime), care ajută intestinele la descompunerea alimentelor; produce hormoni, inclusiv insulină, care reglează nivelul zaharurilor și amidonului din corp. Cancerul pancreatic se produce atunci când celulele maligne cresc, se divid și se răspândesc în țesuturile din pancreas, explică medici citați de site-ul medical webmed.com.

Primele simptome: senzația de greață, lipsa poftei de mâncare

Cancerul pancreatic mai este numit și cancer ”tăcut”, deoarece simptomele nu apar în stadiile incipiente ale bolii. Cu cât cancerul începe să se răspândească, apar dureri în partea superioară a abdomenului. Durerea devine tot mai puternică, în special după ce persoana mănâncă sau stă întinsă.

Te-ar mai interesa: Zodiile peste care dă norocul, în aprilie: li se s...

Alte simptome sunt: greața, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, oboseală și chiar depresie.

Cauze: fumatul, zestrea genetică

Deși cauza exactă a cancerului de pancreas nu este cunoscută, fumatul reprezintă principalul factor de risc. Fumătorii riscă de trei ori mai mult să se îmbolnăvească decât nefumătorii. Cele mai multe cazuri de cancer pancreatice s-au dezvoltat după vârsta de 45 de ani. Aproximativ 20% dintre cei cei diagnosticați cu cancer pancreatic suferă de diabet. Alți factori de risc sunt reprezentați de boli precum pancreatita cronică sau ciroza hepatică.

Te-ar mai interesa: Breaking News! Plăcinta dobrogeană este OFICIAL ro...

Istoricul familial are o importanță majoră, dar și o alimentație bogată în grăsimi, obezitatea sau lipsa de exerciții fizice pot juca un rol important în dezvoltarea bolii.

Senzația de greață, un simptom cheie. Diagnosticarea

Elementul cheie al acestei boli este diagnosticarea în timp util. Un medic nu poate vedea sau simți o tumoră în timpul unui examen de rutină. Pentru a ajuta la stabilirea diagnosticului și a determina ce tratament trebuie urmat, trebuie efectuate teste imagistice. Diagnosticul final se poate determina dintr-o biopsie, se ia o mostră din țesut și ulterior este analizată.

Te-ar mai interesa: Conferința „Galatia 2023” aduce în România special...

Tratament: radioterapie și chimioterapie

Cancerul poate fi vindecat în cazul în care celulele bolnave nu s-au răspândit și în afara pancreasului. Din păcate, cele mai multe cazuri sunt descoperite după ce s-au răspândit celulele maligne.

Radioterapia este o altă metodă de tratament indicată, folosește radiații de mare putere pentru a distruge celulele canceroase. Tratamentul se efectuează de 5 ori pe săptămână, timp de mai multe săptămâni sau chiar luni.

Te-ar mai interesa: Medicii gastro-intestinali împărtășesc alimente pe...

Prin chimioterapie sunt folosite medicamente pentru a distruge celulele canceroase și pentru a le opri din creștere și multiplicare. Tratamentul constă în medicamente administrate pe cale orală sau prin injectare. Substanțele din medicamente ajung în circuitul sanguin, răspândindu-se în tot corpul. Există medicamente mai noi pe piață care au capacitatea de a ataca anumite părți ale celulelor canceroase.

Numită și terapie biologică, imunoterapia își propune să stimuleze sistemul imunitar al unei persoane pentru a lupta împotriva bolii.

Un test de urină îl poate identifica în stadii incipiente

Un test ieftin și simplu poate salva mii de vieți, anual, prin diagnosticarea cancerului pancreatic în stadii incipiente.

Cercetătorii din Londra au identificat trei proteine care pot da un semnal de alarmă, sigur și precis, în cazul cancerului pancreatic.

Cancerul de pancreas este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancere, cu doar 3% rată de supraviețuire pentru cinci ani, spre deosebire de cancerul mamar cu 87% și cel testicular cu 98%.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private