Sari la conținut

Declarația care dă fiori românilor. Traian Băsescu: „În caz de război, cei plecați la muncă afară trebuie aduși sub arme…”

Declarația care dă fiori românilor. Traian Băsescu: „În caz de război, cei plecați la muncă afară trebuie aduși sub arme…”

În cadrul unei intervenții la Adevărul live, fostul președinte a făcut declarații extrem de dure. În contextul în care Rusia face presiuni asupra riscului unui război de amploare în Ucraina, Traian Băsescu consideră că topicul principal al acestor zile ar trebui să fie rolul României în acest război, și nu pandemia de coronavirus.

Traian Băsescu: „În caz de război, cei plecați la muncă afară trebuie aduși sub arme…”

„Rusia e un factor de destabilizare a regiunii. Nu doar legat de Crimeea, ci și de Transnistria, și Nagorno-Karabah, și Osetia. (…) E clar că un obiectiv strategic al Rusiei e să aibă acces la Dunăre. Rusia avea cea mai mare flotă la Dunăre, iar acum nu se poate apropia de Chilia, unde era vechea graniță. România nu are o amenințare directă.

Nu putem prevedea că Rusia va ataca România, ar fi o nebunie să credem asta. Toate analizele arată că Rusia nu-și dorește război cu NATO. Nu cred că vreo țară NATO va fi atacată de Rusia. Ar fi război, indiferent ce țară NATO ar fi atacată. Dar regional trebuie creat echilibru militar. (…)

Până la sumit-ul NATO din septembrie se vor lua decizii importante: redistribuirea resurselor militare NATO în țările baltice, Polonia, România.

Legea privind rezerviștii e o soluție discutată.

S-a pus problema unei analize a capacităţii noastre de a chema rezerviştii sub arme, dacă ar fi nevoie. Avem o mare problemă aici, pentru că foarte mulţi dintre rezervişti sunt la muncă în Italia, în Spania, în Franţa, în Germania…

Deci este un subiect pe care CSAT îl va analiza în perioada următoare. El a făcut obiect de discuţie în ultimul CSAT şi va trebui să ne refacem capacitatea de a aduce rezerviştii sub arme, dacă este nevoie”, a declarat fostul președinte, potrivit sursei citate.

Traian Băsescu: Baletul doamnei Merkel cu Putin trebuie să înceteze pentru că nu mai e credibil

Traian Băsescu consideră că obiectivul Federației Ruse, nu doar din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere militar, este să ajungă la gurile Dunării. Acesta a declarat la România TV, săptămâna trecută, că pentru țara noastră nu există niciun pericol în contextul în care bazele americane de pe teritoriul României, cât și statul de membru NATO, oferă o garanție de securitate.

Rusia și-a ratat obiectivul în 2013, de a ajunge la gurile Dunării, la brațul Chilia. Pentru Rusia, gurile Dunării sunt vitale și militar, și economic. Mulțumesc că în mandatul meu am stabilit 3 baze americane în România, la Deveselu, la Kogălniceanu şi la Câmpia Turzii, iar Federația Rusă nu-şi permite un conflict cu forțele armate americane. Trebuie să știm că ne pregătim pentru o situație extrem de dificilă la frontierele noastre”, a precizat Traian Băsescu.

Fostul președinte este convins că Occidentul nu va trage niciun glonț pentru Ucraina.

„Nici America, nici NATO, nici România, nici UE nu va trage un glonț pentru Ucraina (…)  Baletul doamnei Merkel cu Putin trebuie să înceteze pentru că nu mai e credibil. De câte ori vorbesc la telefon, Rusia ocupă câte ceva. Atitudinea de balerină a doamnei Merkel nu mai este credibilă. Nu mai are statut de balerină”, a mai spus actualul eroparlamentar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.