marți, august 16, 2022

Situaţia devine disperată în spitalele din Bucureşti, după avalanşa de infectări adusă de valul 4 al pandemiei. Toţi pacienţii de la spitalele „Malaxa” şi „Sfântul Ioan” au fost externaţi, pentru a face loc bolnavilor de coronavirus.

La „Sfântul Ioan” au început externările încă de miercuri, 29 septembrie. Pacienții au fost fie externați, fie transferați în alte spitale în funcție de decizia medicului care le urmărește starea de sănătate.

Te-ar mai interesa: Deficit de vitamina B12: SEMNE la nivelul picioare...

Cei mai mulți sunt pacienți de la Secția de Chirurgie.

Din Maternitatea Bucur, care ține tot de „Sfântul Ioan”, au fost externate toate pacientele, iar cele care urmează să nască au fost transferate în alte maternități care sunt non-Covid.

Acum, la „Sfântul Ioan” sunt 56 de paturi in secțiile Covid, iar la Maternitatea Bucur sunt 13. Acolo sunt acum cinci paciente care au Covid – unele sunt însărcinate, iar altele au născut.

În acest context, inclusiv medicii deplâng soarta pacienților non-COVID, a căror speranță de viață devine incertă.

„Din nou, unul dintre importantele spitale de urgență este scos din activitatea de salvare a pacienților cu urgențe medicale și chirurgicale, din nou sunt condamnați pacienții oncologici. Suntem un spital mare, cu o cazuistică bogată. Este dificilă situația în care ne aflăm. Și așa  erau probleme cu paturile, acum ne-am trezit spital COVID. În acest context, noi, chirurgii, stăm de pomană, pentru că sunt foarte puțini pacienți care să întrunească cele două condiții obligatorii pentru a putea fi operați: să fie și pacient chirurgical, dar să fie și pacient COVID pozitiv. Practic, noi îngrijim pneumonii, ceea ce este un fel de malpraxis“, a declarat, pentru FANATIK, prof. dr. Niculae Iordache, șeful Secției Chirurgie II a Spitalului de Urgență Sf. Ioan, din Capitală.

Te-ar mai interesa: Simptome de cancer: semnul „brusc” pe care îl pute...

Privatul, singura alternativă a pacienţilor non-COVID

În această situație, fiecare pacient poate face ce îl taie capul și, evident, ceea ce își permite din punct de vedere financiar. “Există pacienți, și nu puțini, care, puși în această situație, nu mai au acces la  tratament. Este o situație mizerabilă”,a declarat prof. dr. Niculae Iordache.

Singura alternativă a pacienţilor cu alte patologii decât COVID, inclusiv a celor oncologici, rămâne sistemul medical privat însă, din păcate, costurile îl fac să fie  prohibitiv pentru mulţi bolnavi.

Te-ar mai interesa: Studiu. Bebelușul poate semăna cu primul partener ...

 “La privat se mai duc la consult, dar când vine vorba despre o intervenție chirurgicală, cei mai mulți renunță, ceea ce este profund nedrept. De ce să fie dislocat un  spital de  urgență? În COVID poate ai măcar 50% șanse să supraviețuiești bolii, dar  un pacient cu peritonită sau cancer nu are nicio șansă dacă nu primește tratament“, afirmă profesorul  Iordache.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private