Sari la conținut

Declarații șocante! Dr. Streinu-Cercel rupe tăcerea: Suplimentele alimentare fac rău

Medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Oamenii de știință au descoperit pilula care distrug tumorile solide canceroase

Declarații șocante! Dr. Adrian Streinu-Cercel: „Mă uit la televizor şi văd că e plin de reclame de suplimente alimentare, care mai de care mai năstruşnice, poate ar trebui să avem o atitudine faţă de aceste suplimente alimentare (…). De multe ori fac rău şi fac interacţiuni medicamentoase cu terapia pe care o aplicăm pacienţilor noştri (…)”.

Declarații șocante! Dr. Streinu-Cercel rupe tăcerea: Suplimentele alimentare fac rău

Medicul spune că suplimentele alimentare de multe ori fac rău şi duc la „interacţiuni medicamentoase în terapie”.

Poate ar fi un subiect de dezbătut şi de luat în consideraţie, să legiferăm cumva această problemă”, a afirmat Streinu-Cercel.

Dr. Adrian Streinu-Cercel mspune că „Suplimentele alimentare de multe ori fac rău”.  Colectarea medicamentului expirat este, în opinia preşedintelui Comisiei pentru sănătate din Senat, o altă problemă care trebuie rezolvată.

Celebrul medic spune că în România ar fi indicat să se facă campanii de colectare a medicamentelor expirate. De ce? Pentru că „oamenii nu ştiu ce să facă cu ele şi le aruncă la gunoi”, mai spune medicul, potrivit Antena 3.

„Eu aş face campanii de colectare a medicamentelor expirate de la casele oamenilor. Oamenii nu ştiu ce să facă cu ele şi le aruncă la gunoi.

Dr. Streinu-Cercel: Aş da şi un bonus, aş da vitamina C

Aş da şi un bonus, aş da vitamina C, are gust bun şi îl pişcă puţin la limbă şi atunci să facem o chestie în aşa fel încât să-i motivăm să-şi adune (medicamentele expirate – n.r.).

Dacă vă veţi duce la dulăpiorul din baie din fiecare apartament, unde se ţin medicamentele în mod necorespunzător, o să găsim numai medicamente expirate şi majoritatea sunt antibiotice, pe care la un moment dat le iau, evident, cu efectele secundare neplăcute”, a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

De ce nu trebuie aruncate medicamentele la gunoi sau în apă?

Medicamentele expirate nu trebuie aruncate la gunoi, deoarece pot fi găsite de alte persoane și ingerate, ceea ce poate duce la probleme grave de sănătate. De asemenea, nu trebuie nici zdrobite, pentru că persoana care face acțiunea poate inhala inconștient o parte din pulberea rezultată sau aceasta i se poate lipi de piele, expunând astfel persoana la o doză mare din acel medicament expirat.

Nici apele menajere nu sunt o soluție pentru a elimina medicamentele ieșite din garanție. Aruncate în vasul de toaletă sau la chiuvetă, acestea pot polua apele în care ajung ulterior, având un impact negativ asupra speciilor acvatice, dar și asupra noastră, a tuturor, prin contaminarea rezervelor de apă și a alimentelor (cele mai multe medicamente nu pot fi îndepărtate prin procedurile folosite în sistemele de tratare a apei). Oamenii de știință au găsit medicamente la suprafața dar și în profunzimea anumitor ape marine, precum și în sol și în sedimente. Chiar și în doze mici, medicamentele care contaminează mediul înconjurător pot fi extrem de toxice pentru oameni și pentru animalele sălbatice.

Cel mai simplu mod de a evita răspândirea medicamentelor expirate în mediul înconjurător este să le ducem la farmacii pentru a fi distruse.

Medicamentele expirate, depuse la farmacii

După data de expirare, medicamentele nu mai trebuie administrate. Pe lângă faptul că eficiența lor va fi scăzută, medicamentele încep să se descompună și să formeze în schimb compuși toxici, care pot să ridice probleme grave de sănătate. În plus, aceste medicamente nu mai trebuie ținute în casă și pe motiv că pot fi ingerate din greșeală de copii sau de animalele de companie.

Multe persoane nu știu, însă, că în România există o lege care prevede faptul că medicamentele expirate trebuie duse la farmacii pentru a fi distruse prin incinerare, așa că le aruncă fie cu gunoiul menajer, fie la chiuvetă, fie în vasul de toaletă.
În Normele din 4 februarie 2014 de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației emise de Ministerul Sănătății și publicate în MONITORUL OFICIAL nr. 127 din 21 februarie 2014, se precizează în articolul 38, punctul c) faptul că „Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”.

Pentru a depune medicamente expirate, farmacistul poate cere completarea unui formular cu denumirea produselor pe care persoana le aduce. În cazul în care farmacistul nu dorește să preia medicamentele, pe motiv că nu sunt cumpărate de la aceeași unitate, amintiți-i că există această lege care impune farmaciilor să primească orice medicamente expirate aduse de populație, și că nu contează de unde au fost cumpărate.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel