Sari la conținut

Declarațiile surprinzătoare ale specialiștilor: „Dezinfectarea suprafețelor pentru a preveni Covid este de multe ori pentru spectacol”

Riscul de transmitere a suprafeței Covid-19 este redus, au declarat luni Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor . Mult mai important este transmisia aeriană – iar persoanele care dezinfectează obsesiv suprafețele ar putea face mai mult rău decât bine, conform CNN.

„CDC a stabilit că riscul transmiterii la suprafață este scăzut și secundar căilor primare de transmitere a virusului prin picături de contact direct și aerosoli”, a declarat Vincent Hill, șeful filialei de prevenire a bolilor pe apă, într-un briefing telefonic sponsorizat de CDC.

Hill a spus că riscul transmiterii prin atingerea unei suprafețe, deși este mic, este ridicat în interior. În aer liber, soarele și alți factori pot distruge virușii, a spus Hill.

Virusul moare „rapid” pe suprafețe poroase, dar poate persista mai mult timp pe suprafețe dure, interioare.

Cercetările au sugerat, de asemenea, că transmiterea la suprafață a fost mai probabilă în primele 24 de ore după infectarea unei persoane și că gospodăriile în care o persoană a avut Covid-19 au avut rate de transmisie mai mici atunci când gospodăria a curățat și dezinfectat suprafețele.

„In majoritatea situatiilor, curatarea suprafetelor folosind sapun sau detergent, si nu dezinfectarea, este suficienta pentru a reduce riscul deja scazut de transmitere a virusului prin suprafete”, a spus Hill.

„Dezinfectarea suprafețelor nu este de obicei necesară, cu excepția cazului în care o persoană bolnavă sau cineva pozitiv pentru Covid-19 a fost în casă în ultimele 24 de ore.”

Hill a spus că curățarea ar trebui să se concentreze pe zone cu contact ridicat, cum ar fi clanțele ușii și întrerupătoarele de lumină.

Produsele de curățenie reprezintă un pericol

Este posibil ca oamenii să folosească produse de curățare de uz casnic pentru a se proteja de Covid-19, dar utilizarea abuzivă poate avea consecințe periculoase, a adăugat Hill.
Curățarea și dezinfectarea frecventă a suprafețelor pot avea un impact minim asupra transmiterii virale și pot contribui la „teatrul de igienă”, a adăugat el.

„Afișarea unui spectacol  ”pentru a curăța și dezinfecta” poate fi folosită pentru a oferi oamenilor un sentiment de siguranță că sunt protejați de virus, dar acesta poate fi un fals sentiment de securitate, dacă alte măsuri de prevenire, cum ar fi purtarea măștilor, distanțarea fizică și igiena mâinilor nu se realizează în mod constant „, a spus Hill.

Date suplimentare arată că dezinfectanții înșiși pot prezenta un risc.

„Anchetele publice indică faptul că unele persoane își pot inhala sau pulveriza intenționat pielea cu dezinfectanți, fără a înțelege că utilizarea dezinfectanților în acest mod poate provoca daune grave corpului lor”, a spus el.

Hill a citat cercetările CDC din iunie 2020 care arată că, dintre acei oameni chestionați, „doar 58% știau că înălbitorul nu trebuie amestecat cu amoniac, deoarece amestecarea înălbitorului și amoniacului creează un gaz toxic care dăunează plămânilor oamenilor”.

Și înălbitorul în sine poate fi dăunător sau dezinfectanții alimentari.

„Nouăsprezece la sută spală produsele alimentare cu dezinfectant alimentar, ceea ce ar putea duce la consumul lor indirect, ceea ce poate deteriora corpul, deoarece dezinfectantul este toxic. Optsprezece la sută au folosit un produs de curățare pentru uz casnic pe pielea goală, care poate deteriora pielea și poate provoca erupții și arsuri „, a spus Hill.

Metodele alternative de dezinfecție pot fi, de asemenea, o pierdere de timp sau chiar riscante, spune CDC în ghidul actualizat.

„Eficacitatea metodelor alternative de dezinfecție a suprafeței, cum ar fi undele ultrasonice, radiațiile UV de înaltă intensitate și lumina albastră LED împotriva virusului care cauzează COVID-19 nu a fost pe deplin stabilită”, spune CDC pe site-ul său.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel