Sari la conținut

Deficit de vitamina B12: două „probleme” care apar în gură în urma unor niveluri foarte scăzute ale vitaminei

Din cuprinsul articolului

Deficitul de vitamina B12 va duce la deformarea globulelor roșii. Ca atare, oxigenul nu poate fi transportat cu succes în jurul corpului, ceea ce poate duce la dificultăți de sănătate.

Una dintre „problemele” cauzate de o deficiență de vitamina B12 este apariția ulcerelor bucale. Deși inofensiv în sine, acest marker al unui deficit nutrițional ar putea preveni problemele viitoare. Experții de la Oral Health Foundation au explicat că ulcerele bucale sunt „răni dureroase” care sunt de obicei de culoare roșie sau galbenă. Ele pot apărea în interiorul obrajilor, pe buze, limbă, gingii și/sau pe cerul gurii.

„Majoritatea acestor ulcere au dimensiunea vârfului unui creion și uneori pot apărea în grupuri”, au observat experții.

Nu este neobișnuit să aveți până la șase ulcere bucale la un moment dat și, deși multe ulcere pot indica mușcarea interiorului obrajilor, de exemplu, poate fi, de asemenea, un semn de avertizare al anemiei.

NHS a adăugat că o deficiență de vitamina B12 poate duce și la o limbă roșie și dureroasă.

Alte semne ale unei deficiențe pot include: oboseală extremă, slăbiciune musculară, tulburări de vedere și probleme psihologice.

Două exemple de probleme psihologice cauzate de o deficiență de vitamina B12 includ depresia și confuzia.

Lipsa vitaminei B12 poate duce, de asemenea, la probleme de memorie, înțelegere și judecată.

NHS avertizează: „Consultați un medic de familie dacă credeți că ați putea avea o deficiență de vitamina B12. Este important ca anemia cu deficit de vitamina B12 să fie diagnosticată și tratată cât mai curând posibil”.

Anemia cu deficit de vitamina B12

Experții de la Johns Hopkins Medicine au spus: „Anemia cu deficit de vitamina B12 este mai frecventă la persoanele ale căror familii provin din nordul Europei”.

Două dintre principalele cauze ale deficienței de B12 includ lipsa factorului intrinsec sau intervenția chirurgicală care afectează intestinul subțire.

Factorul intrinsec este o proteină produsă în stomac, care este necesară pentru a absorbi vitamina B12 din alimentele pe care le consumați.

Persoanele în vârstă sunt expuse riscului de a dobândi o afecțiune autoimună numită anemie pernicioasă.

Cei care au anemie pernicioasă au un sistem imunitar care atacă celulele stomacului responsabile de producerea factorului intrinsec.

Dacă factorul intrinsec nu poate fi produs, atunci vitamina B12 nu poate fi reținută în organism, indiferent cât de sănătoasă este dieta ta.

Alternativ, o intervenție chirurgicală anterioară asupra intestinului subțire poate împiedica absorbția eficientă a vitaminei B12.

Un alt motiv pentru carența de vitamina B12 poate include gastrita cronică.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel