Sari la conținut

Singurătatea duce la depresie și la degradarea sănătății fizice, mai ales în cazul vârstnicilor

batrani
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit unui studiu recent, unul din patru vârstnici se confruntă cu un sentiment intens de singurătate. Acesta afectează atât sănătatea mintală, cât și fizică și, de asemenea, este asociat cu moartea prematură.

Multe persoane în vârstă se confruntă cu singurătatea, atestă un nou studiu. Vârstnicii și-ar dori să facă din nou parte din societate, în mod activ, însă pentru acest lucru ei au nevoie de ajutor.

Studiu recent arată, de asemenea, cât de înalt este gradul de singurătate uneori. Majoritatea vârstnicilor nu interacționează cu mai mult de patru persoane diferite pe lună.

Efectul sigurătății asupra vârstnicilor

Un studiu recent arată că unu din patru vârstnici se confruntă cu un grad ridicat de singurătate. Pentru a combate acest fenomen, Asociația „Niciodată singur” a lansat o campanie de creștere a gradului de conștientizare cu privire la problemele cu care se confruntă vârstnicii singuri, dar și de strângere de fonduri pentru aceștia, comunică RRA.

Una din patru persoane de peste 65 de ani din mediul urban resimte un grad ridicat de singurătate și peste 50% se simt singuri deseori.

Trei din 10 vârstnici nu au cu cine socializa sau pe cine să se poată bază în situații de necesitate, iar puțin peste un sfert dintre ei nu interacționează cu mai mult de patru persoane într-o lună întreagă.

De asemenea, unu din patru vârstnici declară că are o stare proastă de sănătate fizică și mintală, iar singurătatea le accentuează acestora problemele medicale, astfel că Asociația „Niciodată singur” a lansat Campania „Pandemia singurătății”, care urmărește să determine publicul larg să înțeleagă starea de singurătate a seniorilor şi să se implice în a le oferi bătrâneți demne și liniștite.

Reprezentanții asociației spun că persoanele în vârstă și-ar dori să fie în continuare utile și vizibile pentru societate, iar pentru acest lucru au nevoie de sprijin.

Singurătatea duce la depresie și la degradarea sănătății fizice, ceea ce aduce de multe ori o moarte prematură pentru seniori.

Rutina lor arată astfel: 43% ies la plimbare exclusiv în jurul casei sau în parc, 33% se uită la televizor, iar 27% au activități în fața casei, grădinăresc sau au alte hobbyuri.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel