Sari la conținut

Deficit de vitamina B12: Două semne de avertizare ale nivelurilor scăzute care pot fi vizibile pe față

vitamine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Vitamine pentru femei

Din cuprinsul articolului

VITAMINA B12 este esențială pentru producerea de celule roșii din sânge și pentru funcționarea normală a creierului. Prin urmare, o scădere a nutrienților poate prezenta riscuri ample. Ocazional, în jurul ochilor pot apărea semne ale unei deficiențe.

Vitamina B12 este o moleculă complexă care joacă un rol cheie în menținerea sistemului nervos bine uns. Cu cât o deficiență este lăsată mai mult timp netratată, cu atât sunt mai grave consecințele asupra sănătății. Unele repercusiuni ale unei deficiențe includ leziuni ireversibile ale nervilor, așa că este important să se inspecteze semnele de avertizare atunci când apar. Un semn că nivelurile au scăzut poate apărea în jurul ochilor.

Vitamina B12 ajută la producerea unei substanțe numite mielină, care este esențială pentru sistemul nervos, deoarece protejează nervii și îi ajută să transmită senzații.

Când nivelurile de B12 sunt scăzute, producția de mielină se oprește, provocând deteriorarea nervilor.

Site-ul Health explică deficiența de B12: „Această afecțiune largă nu discriminează – poate provoca leziuni nervoase de lungă durată dacă rămâneți nediagnosticat și netratat, provocând o serie întreagă de simptome care pot varia ca severitate”.

Unele dintre simptomele comune asociate cu o deficiență în B12 includ oboseală, slăbiciune, constipație, pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate.

Ocazional, pacienții se pot lupta pentru a menține echilibrul sau pot avea confuzie, pot apărea dureri la nivelul gurii sau limbii.

Două simptome mai puțin cunoscute ale unei deficiențe în B12 pot apărea în jurul ochilor, ca urmare a oxigenului limitat care ajunge la țesuturile corpului.

Potrivit lui Chatelaine, o cauză comună a cercurilor întunecate de sub ochi este fierul scăzut sau B12.

Site-ul web explică: „Această deficiență poate duce la o oxigenare slabă a țesuturilor corporale, iar efectele acesteia sunt afișate mai ales sub ochi, unde venele pronunțate, albăstrui sunt mai vizibile.”

Ocazional, ochii pot fi și umflați, ca urmare a retenției de apă.

Umflarea poate apărea și la glezne, mâini și picioare.

Alte modificări ale ochilor pot include tulburări de vedere, din cauza neuropatiei optice.

Deși afecțiunea este rară, poate deveni amenințătoare pentru vedere dacă este lăsată netratată.

Apare atunci când nervul optic, care este responsabil pentru transmiterea semnalelor către creier, este deteriorat.

Rezultatul este o scădere a vederii centrale, care uneori poate fi inversată cu ajutorul suplimentelor de B12.

Unde găsiți B12

Harvard Health explică: „Corpul uman are nevoie de vitamina B12 pentru a produce globule roșii, nervi, ADN și pentru a îndeplini alte funcții. „Adultul mediu ar trebui să primească 2,4 micrograme pe zi. Ca majoritatea vitaminelor, B12 nu poate fi produsă de organism.”

B12 se găsește în mod natural în majoritatea produselor de origine animală, inclusiv fructe de mare, în special crustacee, produse lactate și ouă.

Astfel, cercetătorii au subliniat anterior importanța suplimentării cu vitamina B12 la persoanele care nu consumă produse de origine animală.

Persoanele care nu produc atât de mult factor intrinsec, acidul din stomac care permite absorbția B12, pot prezenta, de asemenea, un risc mai mare de deficiență.

În plus, unele medicamente care s-au dovedit a interfera cu absorbția B12 includ inhibitori ai pompei de protoni, metformin și medicamente pentru diabet înrudite.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: