Sari la conținut

Lipsa de vitamina B12: simptom care afectează partea superioară a corpului, noaptea

transpiratie nocturna
sursa foto: arhiva doctorul zilei
simptom cancer

Simptom care afectează partea superioară a corpului, noaptea. Într-un raport, mai mulți pacienți care au îndurat ani de transpirații nocturne s-au dovedit că au avut o deficiență de vitamina B12 în comun.

Organismul se bazează pe vitamina B12 pentru a menține celulele nervoase sănătoase și pentru a produce ADN – materialul genetic al organismului. Deși un deficit de B12 nu este în general o boală gravă, poate deveni una dacă este lăsat netratat prea mult timp.

Potrivit Cancer Therapy Advisory, manifestările clinice pot fi împărțite în mai multe etape:

  • În prima etapă, nivelurile de vitamina B12 din sânge pur și simplu scad.
  • Etapa 2 descrie o „concentrație scăzută de vitamina B12 în celulă și anomalii metabolice”.
  • În următoarea fază, nivelurile de homocisteină și MMA încep să crească, în timp ce sinteza ADN-ului scade, ducând la apariția simptomelor neuropsihiatrice. Faza finală este caracterizată de anemie macrocitară, o afecțiune a sângelui în care măduva osoasă produce globule roșii anormal de mari.

Lipsa de vitamina B12: simptom care afectează partea superioară a corpului, noaptea

Potrivit unui raport din 2022 publicat în Biblioteca Națională de Medicină, prezentările anemiei macrocitare sunt dependente de cauză. Pacienții cu insuficiență de vitamina B12 se plâng frecvent de tulburări de dispoziție și probleme neurologice care afectează memoria, echilibrul și alte simptome senzoriale.

„Deficiența poate provoca probleme și simptome grave, inclusiv oboseală extremă, înțepături, slăbiciune musculară, depresie și probleme cognitive”, a declarat dr. Justine Butler, șeful de cercetare la Viva!.

În 2015, European Journal of General Medicine a raportat patru cazuri de pacienți cu deficiență de vitamina B12 „ale căror caracteristici de prezentare au fost transpirația nocturnă umedă și oboseala”.

Primul caz a fost cel al unui bărbat de 57 de ani trimis pentru evaluarea istoricului de „transpirație nocturnă” de trei până la patru ani, care necesită înlocuirea lenjeriei de pat aproape în fiecare noapte.

„Transpirația a implicat doar partea superioară a corpului său, de la vârful capului până la mijlocul pieptului, în jurul nivelului mameloanelor și pare să fie mai gravă după ce a băut alcool”, au remarcat autorii.

După ce a primit tratament cu suplimente de vitamina B12, pacientul a raportat un răspuns dramatic la transpirație.

Într-un caz similar, o femeie în vârstă de 74 de ani a raportat 10 ani de transpirație episodică care necesită și schimbarea frecventă a hainelor și a cearșafurilor. Lipsa vitaminei B12 a fost diagnosticată pe baza nivelurilor crescute de homocisteină. Au apărut îmbunătățiri după injecțiile lunare cu B12.

Cel de-al treilea caz a fost cel al unui bărbat de 43 de ani care a prezentat un istoric de patru luni de transpirații nocturne în principal „care afectează capul și fața”.

Deși hiperhidroza este un efect secundar mai puțin discutat al bolii, ea însoțește neuropatia cu fibre mici.

Raportul arată că modificările în sistemul nervos autonom periferic pot fi unele dintre cele mai timpurii manifestări ale neuropatiei cu fibre mici.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel