Din cuprinsul articolului
Specialiştii atrag atenţia că în special persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană sunt expuse riscului de carență al acestei vitamine esenţiale inclusiv pentru buna funcţionare a inimii.
Oamenii de știință de la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins au confirmt faptul că deficitul de vitamina B12 provoacă modificări ale funcției cardiace, ceea ce poate provoca disconfort în piept.
Această vitamină este utilizată de organism pentru a produce globule roșii – celulele sanguine care transportă oxigenul în tot corpul. Lipsa acestor celule înseamnă că organele și țesuturile nu pot obține oxigenul de care au nevoie. În cele din urmă, acest lucru va duce la imposibilitatea funcționării corecte a organismului.
Vitamina B12 se găsește aproape exclusiv în produse de origine animală, iar suplimentarea se face prin alimentație (carne, lactate, ouă), precum şi cu suplimente orale sau injecții (în cazurile severe).
Cea mai eficientă metodă de depistare a deficitului de vitamina B12 este prin intermediul unei analize de sânge. Efectele vizibile ale suplimentării pot varia în funcție de severitatea deficitului, dar în general, primele îmbunătățiri apar după 2–3 săptămâni.

Semne şi simptome
- slăbiciune musculară;
- amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor;
- probleme cu mersul;
- greaţă;
- scăderea poftei de mâncare;
- pierdere în greutate;
- iritabilitate;
- lipsă de energie sau oboseală rapidă, slăbiciune;
- diaree;
- limbă umflată, roșie și netedă (glosită).
Surse naturale de vitamina B12
Potrivit experților, consumul anumitor alimente ajută adesea la refacerea nivelului necesar al acestei vitamine importante în organism. Alimentele care conțin vitamina B12 includ carnea, peștele, laptele, brânza și ouăle.
Ficatul de vită conține cea mai mare cantitate de vitamina B12 dintre toate produsele. În 100 g există aproximativ 70 mcg. Ficatul conține, de asemenea, acid folic, fier, vitamina B9. Prin includerea ficatului sau a produselor derivate din acesta (pate) în dietă, puteți menține nivelul de vitamina B12 în limitele normale și chiar puteți completa deficiența.
Stridiile nu sunt doar o delicatesă, ci și o sursă majoră de vitamina B12. 100 g dintre ele conțin 16 mcg din această vitamină. Compoziția lor include și vitaminele A, B, C, D, precum și micro- și macroelemente: magneziu, calciu, fosfor, zinc, fier, iod, cupru, sodiu, potasiu, clor, crom, fluor, zinc.
De asemenea, surse importante de vitamina B12 sunt peștele (somon, ton, sardine), dar şi carnea de pasăre, ouăle și lactatele.