Sari la conținut

Carența de fier scade durata de viață în cazul acestor persoane

Carența de Fier afectează 1/3 din populația globală. În ciuda progreselor făcute în sistemul de sănătate  la nivel mondial, aproape jumătate din copiii populației globale sub vârsta de cinci ani și 50% din femeile însărcinate din țările în curs de dezvoltare au carență de fier.

Carența de fier periclitează dezvoltarea cognitivă a copiilor de la cele mai mici vârste și până la adolescență. Carența de fier deteriorează sistemul imunitar și este asociată cu creșterea ratelor de morbiditate.

Pe cât de mult este o problemă nutrițională în țările în curs de dezvoltare, carența de fier este de asemenea întâlnită frecvent în țările dezvoltate, în mod special în rândul femeilor care suferă de sângerări menstruale abundente, în rândul vârstnicilor și a persoanelor cu anumite boli cronice. Conform estimărilor, carența a de fier ar afecta 37-61% din pacienții cu insuficiență cardiacă cronică, 24-85% din pacienții cu boală renală cronică și 13-90% din pacienții cu boli inflamatorii intestinale.

Deficitul de fier afectează, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 30% din populația lumii. Una dintre principalele bariere care limitează diagnosticarea acestei afecțiuni începe chiar cu simpla recunoaștere a simptomelor carenței de fier și ale anemiei prin carență de fier.

Carența de fier este o problemă de sănătate caracterizată prin faptul că fierul disponibil în organism este insuficient pentru satisfacerea necesarului de fier al acestuia. Carența de fier poate fi prezentă cu sau fără anemie. Fierul este esențial pentru funcționarea sănătoasă a întregului corp, inclusiv a inimii, mușchilor și celulelor roșii din sânge. De asemenea, fierul este important pentru o sănătate mintală și fizică optime și are rol în păstrarea nivelului ridicat de energie. Conform OMS, carența de fier la femei și bărbați reduce cu 30% rezultatele și performanța muncii fizice.

În ciuda prevalenței sale, foarte mulți oameni nu recunosc simptomele carenței de fier; iar obținerea unui diagnostic corect este o provocare pentru medici.

”Precum Titanicul care a fost lovit ṣi scufundat de un aisberg, tot așa, calitatea vieții pacientului cu boli inflamatorii intestinale poate să fie afectată de acest dușman nevăzut care este carența de fier. Pacientul sesizează din păcate doar fața vazută, respectiv anemia feriprivă. Nu tratăm și nu corectăm suficient aceste carențe, iar evidențierea problemei va aduce un pic de mai bine unor pacienți în mare suferință. De asemenea, sunt binecunoscute hemoragiile digestive, care – pe cale de consecință – duc la pierderi de fier.

Aceste pierderi de foarte multe ori nu sunt sesizabile în testele uzuale, dar determină o simptomatologie specifică. De aceea, investigarea deficitului de fier este importantă la aceste persoane și se face prin parametri specifici. Bolile aparatului digestiv constituie placa pivotală între numeroase cauze de deficit de fier și decizia soluției terapeutice optime pentru corectarea acestuia. Trebuie ținut cont de faptul că aparatul digestiv are o capacitate limitată de absorbție a fierului administrat pe cale orală, iar acest fier este în general greu de suportat.” a declarat Prof. Dr. Mircea Diculescu.

În general, simptomele carenței de fier sunt vagi și pot fi asociate cu alte afecțiuni clinice. Simptomele înalt sugestive pentru o eventuală carență de fier sunt oboseala generalizată, de multe ori independentă de anemie. Alte simptome întâlnite sunt unghiile fragile, căderea părului și sindromul picioarelor neliniștite și ingestia de materiale non-nutriționale (pica).

Subliniind o altă afecțiune în care deficiența de fier are un impact semnificativ, Prof. Dr. Daniela Bartoș a afirmat “Deficitul de fier este o comorbiditate importantă la pacienții cu insuficiență cardiacă. Este foarte frecvent (1 din 2 pacienți cu insuficiență cardiacă cronică prezintă deficit de fier) și are un impact negativ atât asupra calității vieții pacienților, cât și asupra duratei lor de viață. De aceea, consider o necesitate ca pacienții diagnosticați cu insuficiență cardiacă să se investigheze asupra deficitului de fier și să îl corecteze conform recomandărilor medicului cardiolog”.

Instrumentele disponibile pe site-ul carentadefier.ro includ o aplicație de verificare a simptomelor, un chestionar al investigării stării de oboseală, infografice vizuale și alte informații încurajând publicul larg să discute cu medicul despre carența de fier.

Conform estimărilor, o mare parte a populației nu este conștientă de carența de fier și anemia prin carență de fier. Chiar și în rândul celor care sunt conștienți de carența de fier, există unele persoane care nu-i pot recunoaște simptomele.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel