miercuri, noiembrie 30, 2022

Deficitul de vitamina B 12. Această vitamină este cunoscută și sub numele de cobalamină. Este extrem de importantă pentru buna funcționare a corpului uman.

Din păcate, aceasta nu este produsă de organism. În lipsa ei, memoria este afectată, pot să apară boli de inimă, inclusiv există o creștere a riscului de accident cerebral vascular.

Vitamina se regăsește în mod natural în produse de origine animală, dar, de asemenea, se adaugă la anumite alimente și este disponibil sub formă de supliment oral sau injectabil.

Te-ar mai interesa: Horoscop 1- 15 decembrie 2022, cu Cristina Demetre...

Unde găsim vitamina B12:

Principalele alimente bogate în vitamina B12 sunt: cerealele, laptele de vacă, ouălele, iaurtul grecesc, ciupercile shiitake, somon și păstrăvul, stridii.

Care este doza zilnică recomandată:

Doza zilnică recomandată de vitamina B12 este de 2,4 micrograme pentru majoritatea adulților și copiii care au peste 14 ani. Sunt însă și categorii de persoane care au nevoie de o doză puțin mai mare: femeile însărcinate – 2,6 micrograme iar cele care alăptează au nevoie de o doză de – 2,8 micrograme.

Ce beneficii aduce această vitamină: 

Previne anemia deoarece contribuie la formarea celulelor roșii din sânge. Specialiștii spun că un nivel scăzut de vitamina B12 duce la reducerea formării globulelor roșii, împiedicând dezvoltarea lor corectă.

Te-ar mai interesa: Nu ignorați durerile de umeri. Pot fi inclusiv un ...

Contribuie la prevenirea defectelor majore ale nașterii. Nivelurile optime de vitamina B12 sunt esențiale pentru o sarcină sănătoasă. Studiile arată că creierul și sistemul nervos al fătului necesită B12 de la mamă pentru a se dezvolta corespunzător. Deficitul de vitamina B12 în stadiile inițiale ale sarcinii poate crește riscul apariției defectelor congenitale. Așa cum sunt defectele din tubul neural. Mai mult, deficitul matern de vitamina B12 poate contribui la nașterea prematură sau la avortul spontan.

Te-ar mai interesa: 10 cauze ale formării pietrelor la bilă și metodel...

Menține sănătatea oaselor. Mai mult, previne osteoporoza. Este vital ca femeile care sunt mai predispuse la osteoporoză să aibă un nivel optim de vitamina B12.

Reduce riscul de degenerare maculară legată de înaintarea în vârstă. Cercetătorii consideră că suplimentarea cu vitamina B12 poate reduce homocisteină, un tip de aminoacid care se găsește în sângele nostru. Nivelurile crescute de homocisteină au fost asociate cu un risc crescut de degenerescență maculară legată de vârstă.

Te-ar mai interesa: Excremente de urs la conservă, „autentic secuiești...

Contribuie la înlăturarea depresiei și a anxietății. Specialiștii susțin că deficitul de vitamina B12 poate duce la scăderea producției de serotonină, ceea ce poate duce la instalarea depresiei. Anumite studii susțin că utilizarea suplimentelor de vitamina B12 ameliorează depresia.

Asigură creșterea energiei. Mai mult, unul dintre semnele deficitului de vitamina B12 este chiar prezența oboselii și lipsa de energie.

Te-ar mai interesa: Vitamina esențială pentru combaterea bolii Alzheim...

Care sunt semnele deficitului de B12:

  • Anemie,
  • Confuzie,
  • Dificultatea menținerii echilibrului,
  • Oboseală constantă,
  • Probleme intestinale,
  • Tulburări de dispoziție,
  • Slăbiciune musculară,
  • Amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor,
  • Memorie slabă,

Deficitul este periculos

Deficitul de vitamina B12 poate să apară în două feluri: fie în dieta nu ai suficiente alimente care să conțin vitamina B12, fie organismul nu e capabil să absoarbă complet vitamina din alimentele pe care le consumi.

Deficiența afectează de obicei vârstnici, persoanele care au boala celiacă sau boala Crohn, pe vegetarieni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private