Sari la conținut

Deficitul de vitamina D: indicatorul precoce pe care îl poți observa când te trezești

VITAMINA D este crucială pentru sănătatea ta, deoarece ajută la reglarea cantității de calciu și fosfat din organism. Acest lucru este necesar pentru a menține oasile și dinții sănătoase.

Dacă petreceți mult timp în interior, NHS sugerează să luați 10 micrograme de vitamina D pe zi pentru a vă menține oasele și mușchii sănătoși. Suplimentarea excesivă cu vitamina D, totuși, poate fi dăunătoare și ar trebui evitată. Cu mai mulți oameni care au rămas în casă în timpul pandemiei, unii s-ar putea să fi fost lipsiți de vitamina D.

Cu toate acestea, NHS spune că în lunile de vară, majoritatea populației va primi suficientă vitamina D prin expunerea la lumina soarelui și o dietă sănătoasă și echilibrată.

Dacă dumneavoastră sau cineva de care aveți grijă faceți parte dintr-un grup cu risc mai mare, este posibil să fie nevoie să luați suplimente de vitamina D.

Puteți lua suplimente de vitamina D sub formă de tablete, lichide sau spray și pot fi cumpărate de la farmacie.

Vitamina D dietetică este disponibilă în alimente precum peștele gras, uleiul de ficat de cod, carnea roșie, cerealele fortificate, tartinabilele fortificate și gălbenușurile de ou.

Serena Coan, terapeut nutrițional, a spus: „Semnele deficienței de vitamina D pot fi complicate, deoarece sunt adesea nebagate în seamă fiind clasificate drept „acea perioadă a anului”.

Unii indicatori ai unei deficiențe precoce sunt căderea părului, oboseala și lipsa de împrospătare după o noapte completă de somn, răcelile regulate, vindecarea lentă a rănilor și, în general, senzația de epuizare, a spus ea.

„Semnele pe termen lung sunt dureri la nivelul mușchilor, articulațiilor și oaselor, care pot duce la tulburări osoase din cauza absorbției insuficiente a calciului.”

Ea a spus că simptomele deficienței de vitamina D pot dura de la luni la ani pentru a se dezvolta, în funcție de vârstă, activitate și alți factori.

De exemplu, „o tulburare osoasă, cum ar fi rahitismul, este probabil să apară rapid la un copil în creștere, în comparație cu durerea osoasă la un adult”.

„Din fericire, s-a demonstrat că poate dura doar patru până la șase săptămâni, iar cu suplimente adecvate se pot inversa majoritatea simptomelor pentru a susține sănătatea generală.”

NHS spune că luarea prea multor suplimente de vitamina D pe o perioadă lungă de timp poate cauza acumularea de prea mult calciu în organism, ceea ce poate slăbi oasele și poate deteriora rinichii și inima.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel