Sari la conținut

Demența: atenție la frica de oglinzi și refuzul de a face baie

Demența se referă la un grup de simptome legate de deteriorarea creierului. Această afecțiune este mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă și poate duce la pierderea memoriei, modificări de comportament și probleme cu mișcarea.

O problemă tulburătoare pe care o pot întâmpina persoanele cu demență este atunci când se uită în oglindă. Potrivit NHS UK, reflexiile în oglindă pot fi „deranjante” pentru cei care trăiesc cu demență.

Demența și frica de oglinzi

Dacă există un pacient cu demență în familia dumneavoastră, specialiștii recomandă îndepărtarea sau acoperirea oglinzilor pentru a face casa mai prietenoasă cu demența.

„Verificați oglinzile și acoperiți-le sau îndepărtați-le dacă există posibilitate să provoace confuzie la persoana cu demență”, se experții în sănătate.

Persoanele cu demență se pot simți stresate în timp ce se uită la oglindă, deoarece este posibil să nu se poată recunoaște. Potrivit experților, persoanelor cu demență le este frică de oglinzi pentru că nu înțeleg că văd o imagine reflectată a lor.

Citeste si:

De asemenea, se recomandă închiderea draperiilor seara pentru ca pacientul cu demență să nu poată vedea reflectarea lor în geamul ferestrei. Acest lucru se datorează faptului că diferențele de iluminare ar putea crea accidental un efect de oglindă pe ferestre sau tablouri cu rame de sticlă.

Deoarece pacienții cu demență nu se pot recunoaște în oglindă, ei cred că un străin a apărut brusc lângă ei. A fi surprins brusc de un străin sau intrus poate declanșa anxietate, furie sau chiar teroare isterică. Se pot simți extrem de confuzi și nesiguri, făcându-i să reacționeze complet irațional. 

Frica de oglinzi îi poate face pe unii vârstnici cu demență să se teamă de baie, ceea ce ar putea fi motivul din spatele refuzului lor de a face baie. S-ar putea să le fie frică de străinul care apare atunci când se angajează în astfel de activități personale.

Alte semne de demență

În afară de frica de oglinzi, alte semne de demență includ:

  • Pierderea memoriei
  • Dificultate în urmărirea unei conversații sau a unor programe TV
  • Dificultate de gândire sau de raționament
  • Senzație de anxietate, depresie sau furie din cauza pierderii memoriei
  • Senzație de confuzie într-un mediu familiar

Este important să consultați un medic dacă aveți oricare dintre următoarele semne de demență sau oricine cunoașteți se confruntă cu astfel de simptome.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.