marți, decembrie 6, 2022

DEMENȚA: Care sunt cele mai importante 8 semne timpurii. 55 de milioane de oameni trăiesc astăzi cu această afecțiune în întreaga lume.

Demența este una dintre principalele cauze de deces din lume. Aproximativ 55 de milioane de oameni trăiesc în prezent cu această afecțiune în întreaga lume. Potrivit OMS, se așteaptă că această cifră va crește până la 78 de milioane în 2030 și 139 de milioane în 2050.

Te-ar mai interesa: Câtă pâine e indicată pe zi? Nutriționist: ”Mental...

Demența este cunoscută pentru problemele pe care le provoacă cu gândirea, raționamentul și memoria – deoarece acestea sunt zonele din creier care sunt afectate.

Simptomele demenței pe care le are cineva vor depinde de ce parte a creierului se deteriorează.

Unele semne de avertizare timpurie includ: încetinirea gândirii, dificultăți de planificare, probleme cu limbajul, probleme de atenție și concentrare, schimbări de dispoziție sau de comportament.


Semne timpurii ale demenței: 1. Memoria pe termen scurt

Un semn tipic precoce al demenței este pierderea memoriei pe termen scurt. Unul dintre cele mai comune semne este deplasarea greșită a lucrurilor esențiale, cum ar fi cheile sau uitarea a ceea ce ai mâncat la micul dejun în acea dimineață. Aceste evenimente de zi cu zi pot fi adesea un indicator timpuriu, mai ales dacă sunt o problemă recurentă.

Te-ar mai interesa: Aceste 4 zodii sunt favorizate în decembrie. Succe...

2. Schimbări de dispoziție

O schimbare semnificativă a dispoziției sau a caracterului este un alt semn precoce al demenței. Aceasta este o schimbare pe care cei care suferă sunt adesea incapabili să o detecteze în ei înșiși, dar este un indicator pe care membrii familiei îl pot depista de obicei.

Deoarece demența afectează judecata și conștientizarea de sine, modul în care o persoană crede că acționează sau modul în care se vede pe sine este mai puțin important. Apatia, în acest sens, este o altă schimbare la care trebuie să fii atentă.

Te-ar mai interesa: DIAGNOSTIC ȘOCANT! „Copilul meu mi-a salvat viața ...

Semne timpurii ale demenței: 3. Pierderea interesului

Un alt semn precoce al demenței este pierderea generală a interesului față de activitățile și hobby-urile de zi cu zi de care se bucurau anterior. Acest lucru se datorează adesea faptului că demența afectează gândirea și memoria și astfel individul poate nici măcar să nu ia în considerare participarea la hobby, pur și simplu pentru că gândul de a face acest lucru nu mai există.

Te-ar mai interesa: Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Nicolae,...

4. Lipsa de concentrare

Senzația de dezorientare este un alt semn precoce al demenței. Lipsa de concentrare și sentimentul de necontenit pot fi uneori un semn al îmbătrânirii, dar este important să fii atent la modul în care acest lucru afectează activitățile de zi cu zi. Dacă dezorientarea apare frecvent și începe să provoace stres, este probabil să fie un semn de demență și poate merita consultarea unui medic.

Te-ar mai interesa: Sunt cadavrele noastre viitorul sustenabilității? ...

5. Decizii pripite

Situațiile, în care deciziile rapide sunt a doua natură, pot deveni o luptă pentru cei care suferă de demență. Orice acțiuni neobișnuite, erupții cutanate, care sunt în afara caracterului și un potențial motiv de îngrijorare, sunt tipice pentru cei cu demență. Un exemplu în acest sens ar fi decizia de a duce bunurile esențiale la un magazin de caritate sau de a purta îmbrăcăminte nepotrivită pentru vreme. Judecata slabă include și conștientizarea spațială și, prin urmare, stângăcia.

Semne timpurii ale demenței: 6. Pierderea simțului direcției

Dacă o persoană dragă se luptă brusc să-și amintească rutele familiare, acest lucru ar putea fi un motiv de îngrijorare. Uitarea de direcții sau rute simple către locuri familiare este un simptom obișnuit al demenței și ar trebui monitorizată, deoarece poate duce adesea la pierderea persoanelor care suferă sau la sfârșitul în locuri periculoase.

7. Devin confuz

Un alt semn al demenței este dificultatea de a comunica gândurile și emoțiile. Cineva cu demență poate fi confundat cu formularea și se poate lupta pentru a-și exprima punctul de vedere în mod natural și asta se datorează faptului că demența afectează comunicarea și limbajul. Abilități precum formarea cuvintelor și memoria sunt afectate încet în timp și ar trebui discutate cu un medic dacă aceste simptome încep să se agraveze.

Semne timpurii ale demenței: 8. Sarcinile familiare devin provocatoare

Sarcinile simple și familiare, cum ar fi prepararea unei cești de ceai sau încuierea unei uși, pot deveni provocatoare pentru cei care suferă de demență, deoarece funcția creierului și activitatea cognitivă încep să se deterioreze. Acest lucru poate apărea brusc sau în timp și duce la sarcini simple sau la rutină de bază care necesită în mod neașteptat multă gândire și energie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private