Sari la conținut

Demența, cauzată de scurgerea lichidului cefalorahidian. ”Acești pacienți pot fi complet vindecați dacă oprim scurgerea”

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne ale dementei

Una din cauzele de demență a fost descoperită și ar putea fi tratată cu succes. Cercetătorii au descoperit că scurgerea lichidului cefalorahidian – care protejează și susține creierul – poate duce la modificări ale creierului, cu aceleași simptome comportamentale ca o formă mai puțin obișnuită de demență.

Un nou studiu sugerează că repararea chirurgicală a unor astfel de scurgeri poate inversa simptomele. Cu toate acestea, cercetarea a mai constatat că nu este întotdeauna posibil să se identifice sursa scurgerilor. În aceste cazuri, tratamentele alternative nu reușesc adesea să amelioreze simptomele demenței.

Deteriorarea neuronilor din lobii frontali și temporali ai creierului poate duce la demență cu debut precoce, cunoscută sub numele de demență frontotemporală sau DFT.

DFT este relativ rară la persoanele în vârstă în comparație cu alte tipuri de demență, dar este cea mai frecventă cauză a afecțiunii la persoanele cu vârsta de până la 60 de ani. Cercetătorii au analizat un subgrup de pacienți au DFT comportamentală sau DFT care implică schimbări progresive în comportament, personalitate și abilități de gândire.

Acest tip de demență poate fi complet vindecat

De exemplu, persoanele cu demență comportamentală nu reușesc adesea să empatizeze cu ceilalți și își pot pierde inhibițiile anterioare, ceea ce poate duce la un comportament inadecvat.

Problemele de memorie care caracterizează de obicei demența apar doar mai târziu în cursul acestui tip de demență.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Cedars Sinai Medical Center din Los Angeles, CA, aduce încă o dovadă că scurgerea lichidului cefalorahidian poate provoca simptome de demență frontotemporală comportamentală.

Vestea bună este că o tehnică imagistică de specialitate poate identifica adesea sursa scurgerilor pe care chirurgii le pot repara apoi. În urma acestor reparații pacientul e complet vindecat.

„Mulți dintre acești pacienți se confruntă cu modificări cognitive, comportamentale și de personalitate atât de severe încât sunt arestați sau plasați în case de bătrâni”, a spus dr. Wouter Schievink, director al Programului de scurgeri de lichid cefalorahidian și neurochirurgie microvasculară și profesor de neurochirurgie la Cedars-Sinai. .

„Dacă au demență frontotemporală cu variante comportamentale cu o cauză necunoscută, atunci nu este disponibil niciun tratament”, a spus dr. Schievink, care a condus cercetarea.

„Dar studiul nostru arată că pacienții cu scurgeri de lichid cefalorahidian pot fi vindecați dacă putem găsi sursa scurgerii”, a adăugat el.

Simptomele scurgerii lichidului cefalorahidian

În mod normal, lichidul cefalorahidian (LCR) oferă flotabilitate creierului și acționează ca un amortizor pentru șocuri. Dacă lichidul se scurge, presiunea scade în interiorul craniului, iar creierul se lasă, perturbând funcționarea acestuia.

Unele semne ale scurgerii de LCR includ dureri de cap severe care se ameliorează atunci când pacientul se culcă și somnolență semnificativă în timpul zilei chiar și după un somn bun.

Un RMN al creierului poate dezvălui dacă există scurgeri spune dr. Schievink, dar medicii confundă adesea acest lucru cu o afecțiune cunoscută sub numele de malformație cerebrală Chiari, în care țesutul cerebral iese în canalul spinal.

Chiar dacă medicul neurolog identifică corect că există o scurgere a lichidului cefalorahidian, găsirea sursei scurgerii de LCR poate fi o provocare.

O tehnică imagistică numită mielogramă CT poate identifica o ruptură sau un chist în membrana care înglobează LCR.

Dar Schievink și colegii săi au descoperit recent că LCR se poate scurge și din coloană vertebrală într-o venă printr-o gaură sau „fistulă”, care este aproape invizibilă pe o mielogramă CT obișnuită.

Pentru a detecta aceste scurgeri, cunoscute sub numele de fistule venoase LCR, este nevoie de o scanare CT mai specializată, numită mielogramă cu scădere digitală sau DSM. Această metodă implică injectarea unui material fluorescent în LCR și urmărirea mișcării acestuia.

Vindecarea completă a demenței

Pentru noul studiu, cercetătorii au folosit DSM pentru a vizualiza măduva spinării a 21 de pacienți cu demență frontotemporală comportamentală din cauza scurgerii lichidului cefalorahidian.

Ei au descoperit o fistulă venoasă LCR la nouă (42,8%) pacienți. Operația de închidere a fistulei a eliminat complet simptomele de demență și a vindecat afecțiunea.

Ei i-au tratat pe restul de 12 pacienți, ale căror scurgeri nu au putut fi localizate, cu terapii precum infuzii de LCR în coloana vertebrală. Cu toate acestea, tratamentul a atenuat simptomele doar la trei dintre acești pacienți.

„Trebuie depuse eforturi mari pentru a îmbunătăți rata de detectare a scurgerii de LCR la acești pacienți”, spune dr. Schievink.

„Am dezvoltat tratamente ne-țintite pentru pacienții la care nicio scurgere nu poate fi detectată, dar, după cum arată studiul nostru, aceste tratamente sunt mult mai puțin eficiente decât corectarea chirurgicală țintită a scurgerii”, adaugă el.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: