Sari la conținut

Demența poate fi depistată cu 20 de ani înainte de debut. Amețelile la ridicarea bruscă, semn de alarmă

Amețelile, cauzate de scăderea tensiunii arteriale, pot anunța demența cu 20 de ani înainte de apariția primelor simptome, potrivit unui studiu recent.

Oamenii de știință cred că scăderile bruște ale tensiunii arteriale pot deteriora creierul și pot duce, cu timpul, la demență.

Un studiu făcut pe 11.000 de oameni de vârstă mijlocie a scos la iveală că cei care suferă de hipotensiune ortostatică (o formă de tensiune arterială scăzută care se declanșează atunci la schimbarea bruscă a poziției corpului, la ridicare de pe scaun sau pat, de exemplu), sunt cu 40% mai predispuși să dezvolte demență.

Dr. Laura Phipps de la Centrul Britanic de Cercetare a Alzheimerului a declarat:  ”În timp ce majoritatea studiilor s-au concentrat asupra modului în care creierul este afectat de tensiunea arterială crescută, această cercetare a scos la iveală că și tensiunea scăzută poate afecta pe termen lung creierul”.

Dr James Pickett, directorul Societății de Alzheimer a adăugat: ”Multe persoane experimentează acest tip de hipotensiune care poate resuce fluxul de sânge de la nivelul creierului și care dă amețeli la ridicarea bruscă în picioare. Nu e neapărat un semn de alarmă, dar persoanele care se confruntă des cu aceste simptome, ar trebui să meargă la medic pentru investigații mai amănunțite”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel