Sari la conținut

Demență: simptome majore găsite în ochi care pot crește riscurile cu 72%

Sursă foto: sursa doctorulzilei.ro

Riscul de demență la persoanele cu probleme de vedere este „mult mai mare”, potrivit unui nou studiu. Pierderea capacității de a vedea este una dintre cele mai ușor de prevenit probleme de sănătate pe măsură ce îmbătrânim.

În plus, o legătură între problemele de vedere și demență este întărită printr-un număr tot mai mare de studii. Un nou studiu acordă o mai mare importanță acestei idei, după ce cercetătorii au raportat că riscul de demență este mai mare în rândul persoanelor cu probleme de vedere.

Descoperirile lor au arătat că adulții în vârstă cu probleme moderate până la severe de vedere la distanță aveau cu 72% mai multe șanse de a avea demență.

Demență: simptome majore găsite în ochi care pot crește riscurile cu 72%

Publicat în jurnalul medical JAMA Ophthalmology, studiul a examinat datele a 3.000 de adulți în vârstă care au făcut teste de vedere și teste cognitive în timpul vizitelor la domiciliu. Toți adulții în vârstă din studiu aveau peste 71 de ani, cu o vârstă medie de 77.

Participanții au fost testați pentru vederea de aproape și de la distanță, precum și capacitatea lor de a vedea literele care nu contrastau puternic cu fundalul lor.

De asemenea, au făcut teste de memorie și capacitatea de gândire și au furnizat informații despre sănătate, inclusiv orice diagnostic existent al bolii Alzheimer sau al unei alte forme de demență.

Cel mai mare decalaj a fost găsit la persoanele cu probleme de distanță moderate până la severe. Chiar și după ajustarea pentru alte diferențe de stare de sănătate și caracteristici personale, acest grup a avut cu 72% mai multe șanse de a avea demență decât cei fără probleme de vedere.

  • Deși 12% au avut demență, rata a fost de aproape 22% în rândul celor care aveau tulburări de vedere de aproape.
  • O treime dintre cei cu deficiență moderată sau severă a vederii la distanță, inclusiv cei care erau orbi, prezentau semne de demență.
  • La fel au făcut și 26% dintre cei care au avut dificultăți în a vedea scrisorile care nu contrastau puternic cu un fundal.
  • Cei care au avut mai mult de un fel de tulburări de vedere au avut, de asemenea, 35% mai multe șanse de a avea demență decât cei cu vedere normală.

Această cercetare Kellogg Eye Center de la Michigan Medicine, centrul medical academic al Universității din Michigan, se bazează pe studii anterioare care au avut rezultate similare, dar s-au bazat pe abilitățile de vedere auto-raportate mai degrabă decât pe teste obiective – sau care nu erau reprezentative pentru populația SUA.

De asemenea, se bazează pe lucrările anterioare despre operația de cataractă, care au arătat rate mai scăzute de demență în timp la adulții cărora li s-a restabilit vederea la distanță prin intervenție chirurgicală.

Concluzia oamenilor de știință este că prioritizarea sănătății vederii poate fi cheia pentru optimizarea atât a vederii, cât și a sănătății generale și a bunăstării.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel