Sari la conținut

Demență: testul de miros simplu care ar putea detecta boala Alzheimer cu ani înainte

lipsa miros
sursa foto: arhiva doctorul zilei
simptome alzheimer

Din cuprinsul articolului

Demența este o umbrelă mortală de afecțiuni neurodegenerative care afectează creierul. În fiecare an, mii de oameni își pierd viața din cauza acestei afecțiuni. Cea mai comună formă de demență este boala Alzheimer.

Boala Alzheimer a fost descoperită pentru prima dată în 1906 de Dr. Alois Alzheimer. În cei 116 ani de la descoperire, boala Alzheimer a devastat milioane de familii și s-a dovedit o provocare pentru oamenii de știință din întreaga lume. Deși există acum unele tratamente pentru Alzheimer în 2022, acestea nu fac nimic pentru a opri progresul acestei boli. Din acest motiv, oamenii de știință s-au concentrat în mod semnificativ asupra modului de depistare precoce a bolii Alzheimer, astfel încât să poată administra tratamentele pe care le are medicina.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Chicago, simțul mirosului al unei persoane ar putea fi un indicator al faptului că are sau nu boala Alzheimer.

Noul studiu spune că pierderea simțului mirosului este unul dintre primele semne ale bolii.

Drept urmare, ei spun că acest lucru ar putea duce la un program de screening non-invaziv în care persoanele ar putea să-și testeze mirosul și să afle dacă sunt sau nu expuși riscului.

Într-un comunicat de presă, profesorul Jayant Pinto a spus: „Acest studiu oferă un alt indiciu asupra modului în care o scădere rapidă a simțului mirosului este un indicator foarte bun al ceea ce va avea loc structural în anumite regiuni ale creierului”.

Cum a funcționat studiul?

Cercetătorii spun că se reduce la modul în care proteinele din creier perturbă neuronii.

Ulterior, echipa a demonstrat cum schimbările din creier ar putea fi corelate cu simțul mirosului.

În parte, ca urmare a acestei corelații, s-a ajuns la concluzia lor.

Profesorul Pinto a adăugat că studiul lor a fost „capabil să arate că volumul și forma materiei cenușii în zonele olfactive și asociate memoriei ale creierului persoanelor cu declin rapid al simțului mirosului au fost mai mici în comparație cu persoanele care au avut un declin olfactiv mai puțin sever. ”

Între timp, a fost emis un avertisment urgent pentru persoanele cărora le place gustări precum chipsurile și biscuiții, deoarece noi cercetări dezvăluie că consumul acestor bunuri crește riscul de îmbolnăvire.

Cercetările de la Universitatea de Medicină Tianjin din China au descoperit că fiecare creștere cu 10% a aportului zilnic de junk food crește riscul de demență cu 25%.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: