joi, octombrie 6, 2022

Dependența de zahăr este o problemă reală cu multiple cauze atât fizice, cât și emoționale. Din fericire există soluții care ne ajută să scăpăm de această dependență extrem de periculoasă pentru organism.

„Căpătăm dependență pentru dulciuri cu cât le mâncăm mai mult și cu cât ne expunem receptorii din creier mai mult  la gustul de dulce. Dieta și stilul de viață pot să ne schimbe creierul și modul în care acesta funcționează, iar impactul dulciurilor este deosebit de puternic și de adictiv însă efectul este  influențat și de alți factori: de la bagajul genetic (se pare că unele gene predispun mai mult la consumul de dulciuri) până compoziția florei intestinale și evenimentele, emoțiile pe care le trăim în acel moment”, a explicat pentru smartliving.ro, Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist nutriție, diabet și boli metabolice.

Te-ar mai interesa: Tragedie în lumea filmului. Actriță celebră, diagn...

Ce reflectă pofta de dulciuri?

Dr. Ruxandra Pleșea spune că „Pofta de dulce reflectă, în primul rând foamea, o nevoie energetică de calorii ce provin din glucoză. Creierul, în nevoie de combustibil, știe că din dulciuri va ajunge glucoza cel mai rapid la el și ne comandă brusc să intrăm într-o cofetarie. Acest lucru se întâmplă atunci când sărim peste mese sau suntem în timpul dietelor drastice de slăbire”.

Pofta de dulce,  o nevoie fizică de mâncare

„Dacă  mâncăm copios și tot avem poftă de dulciuri, ne găsim în acel comportament adictiv pe care l-am descris la prima întrebare. O adicție se întreține prin repetarea comportamentului dar și printr-o slabă „apărare”. Această apărare în fața dulciurilor este la rândul său întreținută de anumite carențe de nutrienți (crom, magneziu, triptofan) dacă este să vorbim în termeni biochimici, dar este întreținută și de emoții negative prost gestionate (emoții care la rândul lor, se transformă tot în molecule chimice). Așadar, pofta de dulce poate fi o nevoie fizică de mâncare, dar și o nevoie de emoții positive”, mai spune medicul.

Te-ar mai interesa: Dramă teribilă pentru o celebră artistă: Mi-au dat...

Totuși, dependența de zahăr poate fi depășită cu ajutorul înlocuitorilor din plante.

Stevia. Concurentul numărul unu este stevia. Există legende despre această plantă, care provine din America Latină. Se presupune că, în vremurile precolumbiene, indienii au adăugau stevia băuturii lor preferate.

Stevia aproape că nu este absorbită de organism, doar oferă un gust dulce băuturii sau deserturilor. În al doilea rând, este mai dulce decât zahărul  Pe lângă gustul dulce, stevia are și un gust propriu, destul de unic, cu care nu toată lumea reușește să se obișnuiască.

Te-ar mai interesa: Ce poți lua ca să nu te mai constipi. Cele mai bun...

Zahăr de palmier. Zahărul de palmier este o adevărată delicatesă. Desigur, este foarte bogat în calorii, dar este recomandat să scapi de dependența de zahăr cu ajutorul lui.

Pentru a obține zahăr de palmier, și fac incizii în flori și sub ele se fixează recipiente pentru a colecta nectarul. Din acest nectar se obține un minunat produs auriu-brun cu aromă și gust de caramel.

Zahărul de palmier se adaugă în multe feluri de mâncare din bucătăria asiatică, se pune în ceai și cafea. O linguriță de zahăr de palmier conține 5 mg de calciu, 3 mg de fosfor, 8 mg de magneziu, 48 mg de potasiu, 0,5 mg de fier, precum și puțin zinc, cupru, tiamină, riboflavină și niacină.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu noi în timpul unui atac de panic...

Xilitol. Xilitolul este folosit ca înlocuitor al zahărului de multă vreme, inclusiv în industria alimentară. Cu toate acestea, este cunoscut în mare parte publicului în combinație cu guma de mestecat. Se spune că are un efect bun asupra smalțului dinților. Această pulbere albă și dulce este făcută din lemn de mesteacăn.

Are un gust plăcut și răcește puțin limba. Diabeticii folosesc xilitol încă de la mijlocul secolului al XIX-lea, iar acum li s-au alăturat persoanele care doresc să slăbească. Caloriile din xilitol, totuși, nu sunt mai puține decât cele din zaharoză, dar nimeni nu va putea mânca mai mult de 50 de grame pe zi.

Te-ar mai interesa: 5 semne de depresie pe care nu ar trebui să le ign...

Pe lângă gustul dulce, această substanță interesantă are și proprietăți bactericide. Dacă tratezi o bucată de carne cu o soluție de xilitol, aceasta nu își va pierde prospețimea timp de două săptămâni de păstrare la temperaturi de la 0 la 5 grade. Xilitolul poate fi cumpărat de la o farmacie.

Sirop de topinambur. Topinamburul și-a făcut loc, recent, în meniul celor atenți la sănătatea lor. Între timp, topinamburul este cunoscut de câteva secole și poartă numele tribului indian Tupinamba.

Din topinambur se face un sirop delicios cu indice glicemic foarte scăzut. Siropul poate fi adăugat la orice băutură și în deserturile preferate. Are un gust de miere, iar copiilor le place foarte mult. Acest produs este, de asemenea, ideal pentru diabetici.

Sirop de roșcove.  Siropul de roșcove este mai cunoscut ca medicament pentru tuse și  afecțiuni gastrointestinale. În Grecia, de exemplu, nu numai siropul, ci și fructele de roșcove sunt considerate delicatese tradiționale. Și în hieroglifele egiptene antice, imaginea unei păstăi de roșcove este echivalentă cu cuvântul „dulce”. Aceste păstăi au propriul gust pronunțat, care amintește de ciocolată sau de cafea. Nu are contraindicații.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private