Sari la conținut

Depistat la timp, cancerul de prostată poate fi vindecat complet

Orice bărbat de 40 de ani care a avut în familie rude apropiate, suferinde de cancer de prostată, trebuie să meargă neapărat la un control urologic. Potrivit medicilor, cancerul de prostată depistat la timp se poate vindeca. Dacă maladia depășește glanda, tratamentul nu mai poate fi decât unul paleativ, iar după câțiva ani apar metastazele!

Nicolae Oprea

Potrivit unei estimări făcută de Liga Română de Cancer, în România sunt diagnosticate, anual, 177 de cazuri noi de cancer de prostată. Această maladie este cea mai răspândită formă de cancer în rândul bărbaţilor, cu simptome „ascunse” ce se pot confunda cu alte afecţiuni benigne ale prostatei, cum este adenomul. Cancerul de prostată este o maladie malignă a glandei prostatice (un organ de mărimea unei nuci, situat sub vezica urinară, la bărbați). Glanda înconjoară uretra, prin care trece urina din vezica urinară. Cauzele care conduc la apariția cancerului de prostată sunt încă necunoscute, dar au fost identificați unii factori de risc, precum istoricul afecțiunii în familia pacientului. Cancerul de prostată apare rar sub vârsta de 40 de ani şi este cu precădere o boală a bărbatului, după 65 de ani.
Care sunt cele mai eficiente teste de depistare a bolii
„În cazul în care un bărbat a avut în familie rude apropiate, precum tată,
frate, bunic, văr sau unchi cu această boală, trebuie să meargă la un control de specialitate la medicul urolog. În aceste cazuri, controlul
trebuie făcut chiar și la vârsta de 40 de ani. În rest, bărbații care nu au rude cu această boală, trebuie să meargă la control anual, de la vârsta de 50 de ani”, ne-a explicat conf.dr. Valentin Ambert, medic urolog la Spitalul clinic de urologie prof. dr. Theodor Burghele (n.r. – fost Spitalul Panduri).
Potrivit specialistului, o metodă eficientă de depistare a cancerului de
prostată într-o fază precoce este antigenul specific prostatic (PSA). Celulele prostatice neoplazice produc în exces această proteină, determinând creșterea nivelului PSA în sânge, care se poate vedea cu ajutorul acestui test.
Poate fi confundat cu adenomul
„Totodată, un alt test eficient care poate fi făcut de medicul urolog este
tuşeul rectal, prin care poate verifica mărimea prostatei. Când există suspiciuni ale apariţiei bolii, se recomandă şi ecografia. Cancerul de prostată poate fi confundat cu adenomul, care este o formă beningnă. Dacă este depistată la timp, boala poate fi vindecată complet, prin tratament radical, adică prin scoaterea prostatei, sau prin radioterapie. Aceste tratamente sunt eficiente doar dacă boala este depistată într-o formă precoce, când nu a depăşit nivelul glandei. Odată depăşit, adică într-un stadiu avansat, deja este târziu, iar tratamentul poate fi unul paleativ. Adică, pacientului i se administrează medicamente pentru inhibarea testosteronului, însă, după patru-cinci ani, bolnavul devine imun la tratament, iar apariţia metastazelor este foarte probabilă”, ne-a mai explicat dr. Valentin Ambert.
Care sunt primele semne ale bolii
Potrivit specialistului în urologie, în faza precoce a boli, simptomele nu sunt foarte agresive, de aceea, testarea anuală este obligatorie pentru bărbaţii care au împlinit vârsta de 50 de ani. „Prostata crește în volum, urinarea devine mai grea, mai ales noaptea. Simptomele mai
agresive se resimt abia după apariția metastazelor, adică atunci când deja este târziu. De aceea, este foarte indicat ca bărbaţii să se verifice periodic. Am observat că în mediul urban, bărbaţii vin mai des la controale, însă, în mediul rural există o mare problemă. Bărbații de acolo sunt foarte puțin informați și vin foarte rar la medic”, mai spune doctorul Ambert.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel