Sari la conținut

13 procente dintre femeile acestei zone depistate pozitiv cu un cancer care se previne atât de ușor

Testarea pentru depistarea cancerului de col a identificat peste 13% dintre femeile din această zonă cu rezultate pozitive.

Rezultatele testării gratuite a femeilor pentru depistarea cancerului de col uterin, din anul 2019, au fost pozitive la un un procent de peste 13% din persoanele eligibile participante, a informat, miercuri, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Suceava.

Compartimentul Evaluare şi promovare a sănătăţii şi asistenţii medicali comunitari din cadrul instituţiei, în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iaşi şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, desfăşoară o campanie de screening în mediul rural pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeş Papanicolau la populaţia feminină eligibilă.

Potrivit DSPJ Suceava, începând cu luna martie a anului 2019, Institutul Regional de Oncologie Iaşi, prin unităţile mobile cu care a fost dotat de Ministerul Sănătăţii şi specialiştii de care dispune a venit în sprijinul reţelelor de screening organizate în judeţ, iar prin reţelele de screening judeţene au fost testate 2.691 femei eligibile, cu 196 rezultate pozitive, scrie Agerpres.

În 2019, Ministerul Sănătăţii a alocat judeţului pentru finanţarea testării Babeş-Papanicolau 274.000 lei, o sumă mai mare decât cea din anul precedent, când au fost alocaţi 241.000 lei.

Infecţia cu virusul papiloma este direct răspunzătoare de producerea cancerului cervical în 100% din cazuri, fiind asociată şi cu alte tipuri de cancer cum ar fi cancerele anale -88%, cancerele vaginale 70%, peniene – 50%, vulvare – 43%, dar şi cele oro-faringiene.

În marea majoritate a cazurilor, infecţiile cu HPV sunt asimptomatice şi nu progresează într-o boală clinică.

Infecţia persistentă cu HPV poate evolua până la apariţia leziunilor precanceroase, considerate precursoare ale cancerului.

Infecţia cu HPV nu se poate trata.

În proporţie de peste 64% prima infecţie cu HPV se întâmplă la primul raport sexual, iar până la vârsta de 45-50 de ani peste 86% din femei au trecut prin infecţia cu HPV.

Ministerul Sănătăţii a iniţiat în această lună Campania de vaccinare anti-HPV, inclusă în Programul Naţional de Vaccinare şi se realizează gratuit la solicitarea părinţilor / reprezentanţilor legali care vor formula o cerere la medicul de familie, pentru fetele din grupa de vârstă de 11-14 ani.

Potrivit DSPJ Suceava, cancerul de col uterin reprezintă 9% din totalul cancerelor la femei la nivel mondial, a patra cauză de cancer la femei şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 de ani, iar România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea şi incidenţa cancerului de col uterin, cu 3.300 de cazuri noi şi 1.700 de decese.

În anul 2019, în judeţul Suceava s-au înregistrat 77 de cazuri noi de cancer de col uterin, dintre care 24 în mediul urban, au fost consemnate 38 de decese, iar la sfârşitul anului au rămas în evidenţele oncologice 923 de femei cu acest diagnostic.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare anti-HPV şi testare periodică, beneficiare fiind femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, indiferent dacă sunt sau nu asigurate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel