Sari la conținut

Depresia la femei. S-a aflat care ar putea fi una dintre cauze

depresie
Credit foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cauza depresiei la femei

Depresia la femei. Contraceptivele hormonale sunt cauza depersiei la femei, potrivit specialiștilor. Uite cât de mare este, de fapt, riscul de depresie atunci când le utilizezi.

Peste 85% dintre femei și mai mult de 300 de milioane de persoane din întreaga lume utilizează contraceptive hormonale la un moment dat, timp de cel puțin cinci ani în viață. Deși principalul scop este prevenirea sarcinii, multe femei recurg la contraceptive hormonale pentru a gestiona diverse simptome menstruale, cum ar fi crampele, acneea și schimbările de dispoziție.

Cu toate acestea, pentru până la 10% dintre femei, contraceptivele hormonale pot crește riscul de depresie.

Hormonii, inclusiv estrogenul și progesteronul, sunt esențiali pentru sănătatea creierului. Prin urmare, cum influențează sănătatea mintală modificarea nivelului hormonal cu ajutorul contraceptivelor hormonale?

Specialiști în neuroștiința stresului și procesele legate de emoții, care studiază diferențele de sex în ceea ce privește vulnerabilitatea și reziliența la tulburările de sănătate mintală, și-au propus să înțeleagă modul în care contraceptivele hormonale afectează starea de spirit. Aceștia doresc să ajute cercetătorii să estimeze cine va avea efecte pozitive sau negative la utilizarea contraceptivelor.

Contraceptive hormonale
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

În Statele Unite și în alte țări occidentale, cea mai comună formă de contraceptiv hormonal este cunoscută sub numele de „pilulă”. Aceasta conține o combinație de estrogen și progesteron sintetic. Acești doi hormoni sunt implicați în reglarea ciclului menstrual, ovulației și sarcinii. Estrogenul coordonează eliberarea temporizată a altor hormoni, iar progesteronul menține sarcina.

Acest lucru poate părea contraintuitiv: de ce hormonii naturali necesari pentru sarcină previn, de asemenea, sarcina? Și de ce administrarea unui hormon reduce nivelurile aceluiași hormon?

Când estrogenul și progesteronul ating un anumit nivel prag, organismul își reduce producția.

Ciclurile hormonale sunt strâns controlate de hormoni

Când nivelul de progesteron crește, acesta activează procese în celule care opresc producția suplimentară de progesteron. Acest mecanism se numește buclă de feedback negativ, explică Natalie C. Tronson, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan.

Estrogenul și progesteronul din pilula zilnică sau alte forme comune de contraceptive, cum ar fi implanturile sau inelele vaginale, determină scăderea producției acestor hormoni de către organism, reducându-le la niveluri observate în afara ferestrei fertile a ciclului. Aceasta perturbă ciclul hormonal precis necesar pentru ovulație, menstruație și sarcină, adaugă ea.

Ce efecte au contraceptivele hormonale asupra creierului?

Contraceptivele hormonale afectează mai mult decât ovarele și uterul. Creierul, mai ales o zonă numită hipotalamus, controlează sincronizarea nivelurilor hormonale ovariene.

Sunt numiți „hormoni ovarieni”, însă receptorii de estrogen și progesteron sunt prezenți în tot creierul. Citește continuarea pe Capital.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel