Sari la conținut

Depresie sau oboseală? Și specialiștilor le este greu să le diferențieze

covid-19 de lungă durată

Care este legatura dintre oboseala si depresie? Toamna, starile de deprimare sunt mai frevente. Melancolia este si ea o prezenta a naturii care incet, incet, se indreapta spre hibernare. Poate ca ne simtim obositi sau de-a dreptul epuizati, tristi sau anxiosi. Este cazul sa ne ingrijoram? Cunoastem simptomele care ar trebui sa ne ingrijoreze? Exista o legatura intre depresie si oboseala?

Depresia si oboseala cronica sunt doua stari care pot determina o persoana sa simta o oboseala extrema, chiar si dupa odihna corespunzatoare, din timpul noptii.

Este posibil sa suferiti de ambele, in acelasi timp. De asemenea, este usor sa confundati simptomele intre ele. Depresia poate trece ca oboseala si oboseala ca depresie.

Aveti depresie daca simtiti tristete apasatoare, frica, lipsa sperantei, pentru o perioada mai lunga de timp. Oamenii care sufera de depresie au probleme si cu somnul. Fie dorm excesiv, fie nu dorm deloc.

Oboseala cronica este un sindrom care afecteaza omul facandu-l sa se simta in permanenta obosit, fara o cauza exacta. De cele mai multe ori, oboseala cronica este diagnosticata ca depresie.

Ce diferente sunt intre cele doua afectiuni

In principal, oboseala cronica este o tulburare fizica, in timp ce depresia este o tulburare psihică.

SIMPTOMELE DEPRESIEI

  • Sentimente constante de tristete, anxietate, pustiire
  • Lipsa sperantei, te simti neajutorat, te simti inutil
  • Nu iti mai plac activitatile care, odinioara, iti placeau
  • Mananci prea mult sau prea putin
  • Probleme de concentrare si decizionale

Si in cazul depresiei, pot aparea simptome fizice. Cei afectati acuza adesea:

  • Dureri de cap
  • Crampe
  • Tulburari gastro-intestinale
  • Tot felul de alte dureri

De asemenea, au tulburari de somn, ceea ce duce la o odihna precara si la epuizare.

Persoanele cu oboseala cronica au, de cele mai multe ori, aceste simptome fizice, care nu sunt asociate depresiei

  • Dureri articulare
  • Ganglioni limfatici
  • Dureri msculare
  • Dureri de gat

Atat depresia, cat si oboseala cronica afecteaza viata pacientilor. Depresivii nu mai sunt interesati de nicio activitate, iar cei cronic obositi parca ar vrea, dar nu se simt in stare.

Pentru a pune un diagnostic corect, medicul dv. trebuie sa excluda si alte afectiuni care pot cauza simptome asemanatoare celor doua boli mai sus enumerate. Daca sunteti suspect de depresie, este foarte probabil sa fiti supus si unei examinari psihiatrice.

Din pacate, oboseala cronica poate duce la depresie. Depresia nu cauzeaza oboseala cronica.

Multi dintre cei care sufera de oboseala cronica au tulburari de somn, insomnie sau apnee, afectiuni care agraveaza starea lor de sanatate, iar oboseala pe care o vor resimti va fi epuizanta, chiar si cativa pasi pot parea o corvoada!

Lipsa energiei este cu siguranta un factor care conduce la depresie, cand simti ca incepi sa nu mai fii in stare de nimic, de aceea este esential tratamentul bine intocmit de specialist.

Un diagnostic corect va necesita istoricul medical amanuntit al pacientului, poate chiar si alte metode, analize si radiografii, pentru a se asigura ca simptomele acestea nu sunt cauzate de alte tulburari.

Inainte de a fi diagnosticați cu oboseala cronica, doctorul trebuie sa va faca analize, pentru a elimina toate celelalte cauze posibile, cum ar fi sindromul picioarelor nelinistite (sindromul Ekbom), diabetul sau depresia.

In cazul depresiei, sunt esentiale psihoterapia si anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, antipsihoticele si stabilizatorii de dispozitie.

Atentie, uneori, medicamentele pot agrava simptomele, de aceea este esential sa va aflati mereu sub stricta supraveghere a unui medic.

Exista cateva tratamente care pot ajuta persoanele cu oboseala cronica, depresie si chiar cu amandoua. Acestea includ:

  • Exercitii de respiratie profunda
  • Masaj
  • Intinderi
  • Tai chi (o forma lenta de arte martiale)
  • Yoga

Este bine sa incercati sa va reglati somnul. Organizati-va o rutina, cum ar fi aceeasi ora de culcare in fiecare seara, un ambient placut (o camera linistita, aerisita, intunecata), evitati sa atipiti ziua, evitati cafeina si tutunul si nu faceti antrenamente cu mai putin de 4 ore inainte de culcare.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel