duminică, martie 26, 2023

Mutațiile covid-19 : Numărul alarmant de cazuri în creștere, a atras atenția cercetătorilor de la Universitatea din Texas, care potrivit mai multor studii, au ajuns la concluzia că virusul a devenit mai contagios datorită unor mutații pe care le-a suferi în ultimele luni.

La baza cercetării a stat analiza a peste 5000 de pacienți infectați cu coronavirus.

Virusul a suferit mai multe mutații genetice, însă una dintre mutații are efecte devastatoare.

Te-ar mai interesa: Un nutriționist român spulberă toate miturile: ...

Mutuația – denumită D614G este considerată cea mai contagioasă mutație de până în prezent. Potrivit experților, virusul devine de 10 ori mai contagios.

Mutațiile COVID-19. Dar cum a apărut această mutație?

Pentru a putea intra în organism și a pătrunde în celulele umane, virusul se folosește de proteina Spike (S). Schimbările la nivelul aminoacizilor din proteina spike au făcut posibile apariția acestei mutații contagioase.

De la începutul pandemiei, virusul covid-19 a suferit 285 de mutații, însă mutația D614G este cea care și-a făcut simțită prezența în ultimele luni.

Când virusul pătrunde în corpul unei persoane, acesta urmărește să creeze copii ale sale. Când face o eroare în acest proces de copiere, obținem o mutație.

Te-ar mai interesa: Părintele Cleopa: Cum să ne izbăvim de lucruri nec...

În acest caz, virusul a înlocuit acidul aspartic (D) în poziția 614 a aminoacidului cu glicină (G). Prin urmare, mutația este numită D614G. Această formă mutantă a virusului a fost identificată mai întâi în China și apoi în Europa. Ulterior s-a răspândit în alte țări precum SUA și Canada și a fost raportat în cele din urmă în India.

„Cu cuvinte simple, această mutație specială ajută virusul să se atașeze mai eficient cu receptorul ACE2 în gazda umană, având succes mult mai mult în pătrunderea într-un corp uman decât predecesorii săi”, explică dr. Saumitra Das, directorul Institutului Național de Genomică Biomedicală în Bengalul de Vest.

Te-ar mai interesa: Planta care reduce inflamația varicelor. Lidia Fec...

Pentru a oferi o imagine clară despre cât de transmisibilă a devenit această mutație specială a virusului de-a lungul timpului, o lucrare din revista Cell spune că mutația a fost găsită în 10% din 997 de secvențe de genom global înainte de 1 martie, 67% din secvențe între 1 martie și 31 martie și 78% din secvențe între 1 aprilie și 18 mai.

Care sunt efectele acestei mutații?

O lucrare publicată în medRxiv susține  că a descoperit că D614G nu numai că a prezentat o infectivitate crescută, dar a prezentat și o capacitate mai mare de a se atașa de pereții celulari din interiorul nasului și gâtului unei persoane, crescând încărcătura virală.

Te-ar mai interesa: Cum faci cea mai sănătoasă, ieftină și simplă sala...

Cu toate acestea, lucrarea nu a putut stabili nicio corelație directă între această modificare genetică specifică a virusului și o creștere a severității COVID-19 sau a impactului acesteia asupra mortalității unui pacient.

Pacienții par să prezinte reacții variabile la această mutație în funcție de constituția genetică, vârstă, expunerea la alte boli etc. Cercetătorii încă se gândesc la efectele acestei mutații.

Te-ar mai interesa: Accident grav feroviar în România! O locomotivă a ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private