marți, iunie 28, 2022

În ultimul timp, observăm progrese fără precedent în lupta împotriva cancerului, care permit dezvoltarea unor tratamente mai sigure, mai puțin invazive și mai eficiente.

Molecule sintetice pentru cancer

Acum, un cercetător de la Universitatea din Dallas (Statele Unite), Jung-Mo Ahn, a sintetizat o moleculă aparent capabilă să pună capăt unui spectru larg de cancere greu de tratat, inclusiv cancerul de sân triplu negativ.

Te-ar mai interesa: Dieta minune a călugărilor japonezi: 10 kilograme ...

Studiul care documentează această descoperire, pusă până acum în practică doar în celule izolate, mostre de țesut canceros și modele animale umanizate (cancere umane implantate la șoareci), a fost publicat în revista de specialitate Nature Cancer.

Mecanismul de acțiune al acestei molecule, așa cum este detaliat în articolul menționat, este nou. Mai exact, reprezintă un pas suplimentar în munca lui Ahn de proiectare a unor molecule sintetice mici care sunt implicate în interacțiunile proteine-proteine ​​în interiorul celulelor.

Folosind această abordare, el a sintetizat deja unele care sunt candidați terapeutici împotriva cancerului de sân rezistent la tratament și împotriva cancerului de prostată.

Te-ar mai interesa: Ciroza: Alimente de EVITAT pentru a salva ficatul ...

Funcționează asupra tumorilor mamare ER negative

Astfel, cu această ocazie, molecula (numită ERX-41) se leagă de o proteină celulară numită lipază acidă lizozomală, codificată în gena LIPA (rețineți că, în esență, genele nu sunt altceva decât instrucțiuni pentru „asamblarea” anumitor proteine) localizate într-o structură celulară numită reticul endoplasmatic, un organel (o parte a unei celule diferențiate cu o funcție specifică) responsabil de procesarea și plierea proteinelor.

Te-ar mai interesa: Câte vieți a salvat vaccinul anti-covid la nivel m...

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Această proteină este prezentă în celulele sănătoase, dar apare în proporție mult mai mare în celulele canceroase, deoarece acestea au nevoie să producă un număr mare de proteine ​​pentru a-și menține ciclul celular anormal (la urma urmei, cancerul nu este altceva decât un grup de celule care se reproduce necontrolat din cauza leziunilor genetice).

În acest fel, ERX-41 previne procesarea proteinelor în reticulul endoplasmatic, care devine saturat provocând moartea celulei canceroase.

Te-ar mai interesa: Horoscop Iulie. Cât de norocoși sunt nativii acest...

Lucrând în acest mod, molecula depășește un obstacol în tratamentul anumitor cancere de sân deosebit de rezistente, cancerele ER negative (cum ar fi cele triple negative), cărora le lipsesc receptorii de estrogen (proteina utilizată în mod normal ca țintă în medicamentele împotriva cancerului de sân) .

Efecte similare în alte tipuri de cancer

Rezultatele lucrării au fost pozitive, deoarece modelele animale (șoarecii) nu au suferit efecte adverse perceptibile după ce au primit tratament.

Te-ar mai interesa: Cum să pierzi grăsimea viscerală: Factorul non-die...

În mod curios, subliniază autorul, ceea ce a luat cel mai mult timp nu a fost dezvoltarea moleculei, ci pentru a afla cum funcționează.

Acum, având aceste cunoștințe, este încrezător că ERX-41 va avea efecte similare asupra altor tipuri de cancer cu stres ridicat asupra reticulului endoplasmatic, cum ar fi anumite cancere refractare ale pancreasului și ovarelor sau glioblastomul, cel mai agresiv și mortal cancer cerebral primar.

Cu toate acestea, nu trebuie uitat că descoperirea a fost făcută pe mostre de țesut și pe modele animale și nu face încă parte dintr-un studiu clinic.

În prezent, Ahn și compania EtiraRX (înființată de el însuși) sunt în așteptarea brevetului moleculei și intenționează să înceapă studiile clinice în prima jumătate a anului 2023, așa că va fi nevoie de răbdare înainte de a vedea acest medicament în realitatea clinică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private