Sari la conținut

Descoperire în domeniul cancerului: un nou medicament ar putea distruge cele mai letale tumori cerebrale

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Un nou medicament împotriva cancerului care vizează tumorile cerebrale adesea incurabile a fost dezvoltat de oamenii de știință.

Glioblastoamele descriu tumori cerebrale cu creștere rapidă și agresive, care sunt adesea incurabile.

Aceste tumori cerebrale notorii și letale fac aproximativ 2.500 de noi victime în fiecare an numai în Marea Britanie, doar șapte la sută dintre pacienți supraviețuind diagnosticului.

Glioblastoamele au curmat viețile cântărețului Tom Parker de la The Wanted și a fiului cel mare al președintelui SUA, Beau Biden.

Din păcate, majoritatea pacienților cedează în doi ani și puțini reușesc să treacă de cinci ani – o statistică care nu s-a îmbunătățit de zeci de ani.

Cu toate acestea, un nou studiu, publicat în revista iScience, oferă o rază de speranță.

O echipă de oameni de știință a dezvoltat un medicament care ar putea distruge acești vinovați mortali.

Noul progres trece prin bariera hemato-encefalică care protejează neuronii de invadatorii străini, anihilând celulele canceroase.

Experimentele au arătat că medicamentul a reușit să le ucidă pe toate, lăsând în același timp țesuturile sănătoase în pace.

Rezultatele descrise ca fiind „foarte promițătoare” au văzut că modelele de șoareci folosite în cadrul studiului s-au vindecat fără recidivă după mai mult de șase luni.

Noul medicament, care funcționează în combinație cu chimioterapia, ar putea fi introdus în practica clinică în termen de cinci ani.

Mai mult, descoperirea are implicații potențiale pentru alte tipuri de cancer agresiv.

Descoperire în domeniul cancerului

Autorul principal, profesorul Leif Eriksson, de la Universitatea din Göteborg, a declarat: „Acestea sunt primele rezultate clare în cazul tumorilor cerebrale care pot duce la un tratament care să evite complet chirurgia și radiațiile.

„Am început să studiem, de asemenea, utilizarea substanței noastre pe alte forme de tumori agresive, cum ar fi cancerul pancreatic, cancerul de sân triplu negativ și anumite tipuri de cancer de ficat.”

Medicamentul, denumit Z4P, acționează prin blocarea unui mecanism care determină producția de proteine de către tumoare, determinând moartea celulelor din cauza stresului.

Celulele canceroase, în special cele care formează tumori agresive, scapă de sub control, deturnând în cele din urmă celulele sănătoase.

Profesorul Eriksson a declarat: „Am reușit acum să oprim acest lucru prin inserarea în celule a unei molecule special dezvoltate care inhibă unul dintre aceste mecanisme de adaptare deturnate în celulele canceroase. Acest lucru determină autodistrugerea cancerului”.

Mai mult, noul tratament nu pare să aibă efecte secundare severe.

Modelele de șoareci din cadrul studiului și-au menținut greutatea, nu au prezentat modificări aparente ale comportamentului și nu au existat semne de impact asupra ficatului.

În plus, testele extinse de laborator pe celule au arătat că substanța nu este toxică nici măcar la doze foarte mari.

Echipa de cercetători optimizează acum procedura de tratament și planifică studii suplimentare pe animale.

Cu toate acestea, din păcate, această nouă tehnică nu se aplică altor forme de cancer cerebral, deoarece acestea se dezvoltă diferit de glioblastoame.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel