Sari la conținut

Descoperire revoluţionară a oamenilor de ştiinţă! Un pas înainte spre vindecarea tumorilor cerebrale

boli neurologice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai cunoscute semne pentru tumori pe creier

Cercetătorii de la Universitatea Göteborg, din Suedia, în colaborare cu oameni de știință francezi, au dezvoltat cu succes o metodă capabilă să ucidă glioblastomul, o tumoră cerebrală agresivă. Prin blocarea anumitor funcții din celulă cu ajutorul unei molecule andocate cercetătorii au reușit să omoare cancerul.

Celulele canceroase, în special cele care formează tumori agresive, sunt într-un fel sau altul scăpate de sub control și duc o existență foarte stresantă. Pentru a gestiona acest stres, celulele canceroase deturnează mecanismele pe care celulele sănătoase le folosesc pentru a regla producția de proteine și pentru a procesa surplusul de proteine pe care le creează.

Fără aceste mecanisme deturnate, celula canceroasă ar muri. „Am reușit acum să oprim deturnarea acestor mecanisme prin inserarea în celule a unei molecule special dezvoltate (Z4P) care inhibă unul dintre aceste mecanisme de adaptare deturnate de celulele canceroase ceea ce duce la autodistrugerea cancerulului”, a declarat Leif Eriksson, profesor de chimie fizică la Universitatea din Göteborg.

Colaborare suedezo-franceză

Folosind supercomputere și simulări avansate, cercetătorii au dezvoltat o versiune a moleculei care poate trece și prin bariera hemato-encefalică ce protejează țesutul cerebral. Grupul lui Leif Eriksson a colaborat cu un grup de cercetare de la INSERM din Rennes, Franța, care și-au prezentat concluziile în revista iScience, potrivit 360medical.ro.

Descoperirea se aplică în cazul tumorilor cerebrale de tip glioblastom, care reprezintă aproximativ 45% din toate tumorile cerebrale.

În Uniunea Europeană se înregistrează în jur de 19.000 de cazuri anual. În prezent, prognosticul pentru glioblastoamele maligne este foarte slab. Dintre pacienți doar câteva procente supraviețuiesc la cinci ani după diagnosticare și tratament.

„În prezent, tratamentul cancerului constă în intervenții chirurgicale, radioterapie și chimioterapie. Din păcate, nu sunt ucise toate celulele canceroase și tumora revine. Odată ce cancerul recidivează, celulele tumorale s-au răspândit deja și au dezvoltat rezistență”, explică prof. Leif Eriksson.

Studierea modului în care metoda poate fi utilizată și în cazul altor tipuri de cancer

Studiile cu noua metodă au arătat rezultate foarte promițătoare. Cercetătorii au văzut că un tratament combinat cu noua substanță și chimioterapie a fost suficient pentru a distruge complet tumorile, prevenind în același timp recidiva.

Întrucât tumorile au fost stresate până la moarte, toate celulele canceroase au dispărut, iar în experimentele pe animale cu șoareci nu a existat nicio recidivă a cancerului după 200 de zile.

În experimentele comparative în care s-a folosit doar chimioterapie, tumorile cerebrale au recidivat după 100 de zile și au crescut rapid. „Acestea sunt primele rezultate clare în cazul tumorilor cerebrale care pot duce la un tratament care să evite complet chirurgia și radiațiile”, spune prof. Eriksson.

Echipa a trecut acum la studierea utilizării substanței în cazul altor forme tumorale agresive, cum ar fi cancerul pancreatic, cancerul de sân triplu negativ și anumite tipuri de cancer la ficat.

Există și alte tipuri de tumori cerebrale care se dezvoltă diferit față de glioblastoame. Această nouă metodă nu funcționează în cazul acestor forme de cancer.

Noua terapie, fără efecte secundare

Tratamentele actuale pentru tumorile cerebrale au adesea efecte secundare severe. Cu acest nou tratament, cercetătorii nu au observat încă niciun efect secundar. Animalele tratate și-au menținut greutatea, nu au avut schimbări aparente de comportament și nu au existat semne de impact asupra ficatului.

Deși sunt necesare studii mai aprofundate, testele extinse pe culturi celulare au arătat că substanța nu este toxică pentru celulele sănătoase, chiar și la doze foarte mari. Cercetările privind această moleculă vor continua pentru a optimizaa procedura de tratament și pentru experimente suplimentare pe animale.

Echipa crede că produsul farmaceutic ar putea să ajungă în tratamentul clinic destul de repede. „Depinde în mare măsură dacă vor veni fonduri care să permită parcurgerea cât mai rapidă a diferitelor etape. Dacă sunt optimist, poate că ar putea dura cinci ani.

Este un termen scurt, dar, în același timp, glioblastoamele sunt aproape 100% mortale, așa că orice îmbunătățire a îngrijirii medicale reprezintă un progres major”, a menționat profesorul Eriksson.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel