Sari la conținut

Descoperire revoluționară cu privire la tratarea „bolii femeilor neiubite”

endometrioza
Sursă foto: arhiva doctorul zilei
1 din 10 femei se confruntă cu endometrioza

Din cuprinsul articolului

Cercetători din Sydney, Australia, au făcut un salt important, în premieră, în avansarea cercetării endometriozei, cunoscută şi sub numele de „boala femeilor neiubite”.

Această descoperire ar putea îmbunătăți sănătatea femeilor care trăiesc cu această boala dureroasă și debilitantă, informează publicaţia The Guardian.

În premieră mondială, specialiștii de la Spitalul Regal pentru femei din Sydney au cultivat țesut din fiecare tip cunoscut de endometrioză, observând schimbările și comparând modul în care acestea răspund la tratamente.

Astfel, cercetătorii vor putea să varieze tratamentele la diferite tipuri de endometrioză, determinând dacă o femeie va avea nevoie de tratamente de fertilitate.

Dr. Jason Abbott, specialist în obstetrică și ginecologie la spitalul Royal pentru femei din Sydney, a declarat că această reușită este comparabilă cu cele realizate în tratamentul cancerului de sân în urmă cu trei decenii.

Potrivit cercetătorilor, descoperirea se poate traduce prin faptul că diferitele tipuri de endometrioză vor fi vizate și tratate mai eficient, de la caz la caz.

„În urmă cu 30 de ani, am tratat toate cancerele de sân la fel. Acum știm că există multe tipuri diferite de cancer de sân și le tratăm în consecință”, a spus el, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

„Prin cunoașterea tipului de endometrioză, vom putea estima dacă o pacientă este predispusă să se confrunte cu o formă agresivă, invazivă a bolii și să-i oferim un tratament pentru a-i prezerva fertilitatea”, a mai precizat medicul.

Cercetătorii de la Spitalul Regal pentru femei din Sydney au crescut țesut din fiecare tip cunoscut de endometrioză, observând schimbări și comparând modul în care acestea răspund la tratamente. Asta înseamnă că ei vor putea să varieze tratamente specifice, pentru fiecare tip de endometrioză și să stabilească dacă o femeie va avea nevoie de tratamente de fertilitate.

Profesorul de obstetrică și ginecologie la Spitalul Regal pentru Femei din Sydney, Jason Abbott, a declarat că descoperirea este comparabilă cu cele realizate în tratamentul cancerului de sân, în urmă cu trei decenii.

Simptomele şi semnale de alarmă

Endometrioza este o boală cronică cu simptome care includ dureri abdominale, menstruații abundente, balonare, sângerări la nivelul vezicii urinare și al intestinelor, oboseală sau anxietate declanșată de durere.

  • Perioade dureroase (dismenoree). Durerea pelvină și crampele pot începe înainte și pot extinde câteva zile în perioada menstruală. Este posibil să aveți, de asemenea, dureri de spate și de abdomen.
  • Durere la actul sexual. Durerea în timpul sau după sexual este frecventă în cazul endometriozei.
  • Durere la mișcarea intestinală sau la urinare. Este cel mai probabil să experimentați aceste simptome în timpul perioadei menstruale.
  • Sângerare excesivă. Este posibil să aveți ocazional perioade menstruale abundente sau sângerări între menstruații (sângerare intermenstruală).
  • Infertilitate. Uneori, endometrioza este diagnosticată pentru prima dată la cei care caută tratament pentru infertilitate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel