Sari la conținut

Descoperire revoluţionară! Cum poate fi stopat din evoluţie cancerul de sân

sursa foto: Doctorul Zilei

Oamenii de ştiinţă din cadrul universităţii din Liverpool şi de la facultatea de medicină Nanjing, din China, au descoperit o posibilă modalitate de a bloca proteinele produse în organism atunci când un pacient are cancer şi care determină răspândirea acestuia în alte părţi ale corpului.

Este vorba de procesul numit metastază, responsabil de decesul pacienţilor, aflaţi în ultimul stadiu al bolii oncologice.

O problemă principală care apare frecvent şi împiedică tratamentul cu succes al cancerelor nu este tumora primară, care poate fi de obicei îndepărtată prin intervenţie chirurgicală, ci răspândirea acesteia în alte organe ale corpului.

Ţinta tratamentului: proteinele implicate în producerea tumorii

Acum, echipa internaţională de cercetători a creat un compus care are potenţialul de a opri răspândirea cancerului de sân. „Ca regulă generală, cancerul care s-a răspândit este tratat cu chimioterapie, dar acest tratament poate fi administrat rareori fără a afecta grav sau a deveni toxic pentru pacient. Scopul cercetării noastre a fost acela de a identifica o ţintă specifică importantă pe care să o atacăm, fără efecte secundare toxice”, a explicat profesorul Philip Rudland, profesor emerit în cadrul departamentului de biochimie al universităţii din Liverpool.

Echipa a descoperit în trecut că anumite proteine specifice sunt implicate în procesul metastatic; aceste proteine sunt diferite de cele implicate în producerea tumorii primare. O astfel de proteină este cea numită S100A4 şi a fost aleasă de echipa de cercetare ca ţintă pentru identificarea unor inhibitori chimici împotriva metastazelor.

Cercetătorii au folosit drept model celule din cancerul de sân fără receptori hormonali (cancer de sân triplu negativ), considerat foarte metastatic şi incurabil. Astfel au reuşit să descopere un compus nou care poate bloca în mod specific interacţiunea proteinei S100A4, care induce metastaze, cu ţinta sa din interiorul celulei.

Echipa a sintetizat apoi o substanţă chimică mai simplă pe care au conectat-o la o componentă moleculară care stimulează procesul normal de degradare a proteinelor dintr-o celulă. Acest compus funcţionează la doze foarte mici şi practic fără efecte secundare toxice, pentru a inhiba proprietăţile asociate cu metastazele, o îmbunătăţire de peste 20.000 de ori faţă de inhibitorul original.

Mai mult, în colaborare cu cercetătorii chinezi de la facultatea de medicină din Nanjing, oamenii de ştiinţă au demonstrat că acest compus inhibă metastazele similare la şoareci, sugerând un potenţial rol terapeutic, potrivit studiului publicat în revista Biomolecules.

„Este o realizare importantă în cercetarea noastră. Sperăm acum să facem următorii paşi şi să repetăm acest studiu pe un grup mare de animale cu cancere metastatice similare, astfel încât eficacitatea şi stabilitatea compuşilor să poată fi investigate în detaliu şi, dacă este necesar, îmbunătăţite prin proiectare şi sinteze suplimentare, înainte de orice teste clinice”, a declarat dr. Gemma Nixon, conferenţiar principal la departamentul de chimie medicală al universităţii din Liverpool.

„În mod semnificativ, această proteină specifică pe care o investigăm apare în multe cancere diferite, ceea ce ar putea însemna că această abordare ar putea fi valabilă pentru multe alte tipuri de cancer care apar frecvent”, a precizat ea, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel