Sari la conținut

Descoperire revoluționară: un bisturiu inteligent care depistează cancerul de col uterin în doar câteva secunde

Acest bisturiu chirurgical inteligent poate detecta cancerul în câteva secunde. Cuțitul inteligent chirurgical (iKnife) poate identifica rapid țesuturile umane în timp real și este o formă de spectrometrie de masă ambientală.

Un bisturiu chirurgical nou dezvoltat ar putea ajuta strategiile de tratament pentru cancer prin creșterea timpului de diagnosticare și recomandarea unui tratament la timp. Cuțitul chirurgical ar putea detecta cancerul uterin în câteva secunde, permițând un diagnostic mai rapid. Cercetătorii au spus că întârzierile în diagnosticarea și tratamentul cancerului endometrial au un impact negativ asupra supraviețuirii pacientului.

Denumit spectrometrie de masă cu ionizare prin evaporare rapidă (REIMS), bisturiul chirurgical inteligent (iKnife) poate identifica rapid țesuturile umane în timp real și este o formă de spectrometrie de masă ambientală.

Experții de la Colegiul Imperial din Londra au dezvăluit că bisturiul chirurgical inteligent ar putea găsi prezența cancerului endometrial folosind metode electrochirurgicale standard. S-a demonstrat deja că iKnife identifică corect diferite tipuri de țesuturi, inclusiv plămâni, colon și ficat.

Detaliile noilor descoperiri au fost publicate în jurnalul medical Cancers, care afirmă că scopul studiului a fost acela de a stabili dacă iKnife poate identifica corect cancerul endometrial din probele de biopsie Pipelle ale endometrului. Cercetătorii au testat sistemul analizând probele de țesut de biopsie de la 150 de femei cu cancer uterin suspectat, iar rezultatele au fost comparate cu metodele actuale de diagnostic.

Echipamentul chirurgical folosește metode electrochirurgicale standard pentru a genera aerosoli chirurgicali care sunt apoi investigați de un spectrometru de masă pentru a furniza semnături tisulare în timp real. A diagnosticat cu încredere cancerul endometrial în câteva secunde, cu o acuratețe a diagnosticului de 89%.

Cancerul endometrial este cel mai frecvent cancer ginecologic din lumea occidentală

Cancerul endometrial este cel mai frecvent cancer ginecologic din lumea occidentală, cu peste 120.000 de cazuri noi diagnosticate pe an în Uniunea Europeană. Biopsiile pot fi obținute prin prelevare de endometru în ambulatoriu sau prin histeroscopie, fie de la pacienți ambulatoriu, fie de la pacienți internați, iar diagnosticul histologic poate dura până la două săptămâni.

„S-a demonstrat că iKnife diferențiază în mod clar tipurile de țesut, cum ar fi plămânul, ficatul și colonul, pe baza profilurilor lipidomice derivate din țesut, locații inclusiv țesuturi de colon, sân, cervical și ovarian”, au spus cercetătorii în lucrare.

„iKnife are potențialul de a revoluționa complet modul în care gestionăm persoanele văzute în clinicile cu acces rapid cu sângerări vaginale anormale semnificative, care au fost trimise pentru un posibil diagnostic de cancer endometrial. Cu acuratețea sa ridicată a diagnosticului de 89% și valoarea predictivă pozitivă de 94%, s-ar putea asigura imediat persoana cu privire la probabilitatea foarte scăzută de a avea cancer dacă rezultatul iKnife este negativ și ar putea accelera testele și scanările suplimentare și tratamentul pentru persoanele ale căror biopsii indică prezența cancerului”, a declarat pentru The Guardian profesorul Sadaf Ghaem-Maghami, care a condus cercetarea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel