Sari la conținut

Descoperire uimitoare. Experții de la Harvard spun ce să faci ca să îți prelungești viața cu 5 ani

Femeie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfaturi pentru cei de peste 50 de ani

Din cuprinsul articolului

Descoperire uimitoare. Experții de la Harvard spun ce să faci ca să îți prelungești viața cu 5 ani. Insomnia este boala tăcută de care suferă majoritatea oamenilor.

Conform experților de la Harvard, tulburarea afectează, milioane de oameni, însă un somn odihnitor regulat ar putea extinde viața bărbaților cu până la cinci ani și pe femeilor cu peste doi ani, sugerează un nou studiu.

Cercetătorii de la Harvard au descoperit că persoanele care dorm bine noaptea s-ar putea bucura de o viață mai lungă cu câțiva ani față de cei care nu se odihnesc destul, informează The Telegraph.

Oamenii de știință au analizat date strânse de la peste 170.000 de persoane și au descoperit că cele care se bucură de un somn de o calitate superioară trăiesc cel mai mult.

Studiul mai arată că 8% dintre decese, indiferent de cauze, ar putea fi asociate cu obiceiurile proaste legate de gestionarea orelor de somn.

Condiții pentru un somn de calitate

Oamenii care au avut cele mai multe beneficii au dormit între 7 și 8 ore pe noapte, nu au întâmpinat nicio dificultate în a adormi și nici nu au avut probleme care să îi trezească prematur din somn.

Aceștia nu au folosit somnifere și au declarat că s-au simțit bine odihniți în cel puțin cinci zile pe săptămână. În cazul persoanelor care au dormit cel mai bine, speranța de viață a fost cu 4,7 ani mai mare la bărbați și cu 2,4 ani mai mare la femeiîn comparație cu cei care au îndeplinit maxim una dintre cele cinci condiții menționate mai sus necesare unui somn de calitate.

„Cred că aceste descoperiri accentuează faptul că nu este suficient să ai destule ore de somn, trebuie să ai un somn odihnitor și să nu ai probleme ca să adormi și ca să rămâi adormit”, a explicat doctorul Frank Qian de la Școala Medicală Harvard și coautor al studiului.

Oamenii de știință au știut deja de ceva timp că dacă nu dormim destule ore pe noapte crește riscul unui număr de probleme de sănătate, precum tensiunea ridicată, obezitatea, bolile de inimă și diabetul, dar este pentru prima oară când beneficiul unui somn bun în privința speranței de viață a fost cuantificat.

Cercetătorii nu își explică de ce beneficiile pentru bărbați sunt de două ori mai mari decât pentru femei Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit date obținute de la 172.321 de persoane care au participat între 2013 și 2018 la Sondajul Național de Sănătate.

În comparație cu persoanele care îndeplineau cel mult o singură cerință din cele necesare pentru un somn de calitate, cei care le îndeplineau pe toate erau expuși unui risc general de deces mai redus cu 30%.

Cercetătorii nu au putut explica de ce beneficiul unui somn odihnitor este de două ori mai mare pentru bărbați decât pentru femei. Dacă oamenii pot dezvolta aceste obiceiuri bune de a dormi destul, asigurându-se că dorm izolați de orice lucru care ar putea să îi deranjeze în somn, aceștia pot beneficia de o viață mai sănătoasă pe termen lung, a explicat Qian.

„Este important pentru persoanele mai tinere să înțeleagă că multe obiceiuri [care afectează] sănătatea se cumulează cu timpul”, a explicat Qian.

„La fel cum ne place să spunem că nu este niciodată prea târziu să faci sport sau să renunți la fumat, la fel nu este niciodată prea devreme.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel