marți, ianuarie 19, 2021
Elena Oceanu

Alimentul care protejează articulațiile. O echipă de cercetători de la University of East Anglia au efectuat studii clinice, după ce rezultatele obţinute la testele de laborator au arătat că un compus din broccoli sau alte crucifere poate preveni şi încetini artrita.

Testele realizate pe celule şi pe şoareci au scos la iveală că un compus din broccoli (pe care îl putem găsi şi din varza obişnuită sau cea de Bruxelles) blochează o enzimă distructivă care afectează cartilajele.

Corpul uman preia acest compus numit glucorafanin şi îl transformă în alt compus numit sulforafan, care protejează încheieturile.

Alimentul care protejează articulațiile. Broccoli are o valoare nutritivă și alimentară ridicată și, de asemenea, un conținut bogat în glucide, vitamine și săruri minerale. Include în cantități mari vitamina C și vitamina K, extrem de necesară pentru o bună circulație sanguină, dar și fibre solubile și insolubile, care ajută la reducerea valorilor colesterolului rău (LDL) din sânge. De asemenea, este bogat în vitamina A, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, acid folic, zinc, seleniu, fosfor, potrivit Agerpres.

Are calitatea de a preveni artrita, o boală degenerativă.  Substanța denumită sulforafan blochează distrugerea cartilagiilor deoarece interceptează o moleculă care produce inflamația locală.

Important de știut este faptul că broccoli își păstrează aceste calități dacă este gătit ușor la abur, câteva minute, sau dacă este consumat crud. Produsul fiert își pierde proprietățile.

Partea ușor lemnoasă, adică tulpina, poate fi gătită la abur 3-6 minute. În felul acesta, devine ușor de consumat și oferă fibre de calitate superioară, un ajutor obligatoriu pentru tranzitul intestinal. Este de preferat ca buchețelele tăiate în cubulețe foarte mici să nu fie preparate termic.

Trebuie să avem în vedere și faptul că pentru cei care iau medicamente pentru subțierea sângelui aportul excesiv de broccoli ar putea interfera cu medicamentele, prin aceasta sporind riscul de a suferi un atac vascular cerebral. Consumul a mai mult de două căni de broccoli pe zi ar putea să sporească probabilitatea de a face pietre la rinichi.