Sari la conținut

DESERT răcoros de vară. Reţeta simplă veche de 1.000 de ani

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Chisăliță cu vișine, prune, corcodușe, rețeta cu mălai reprezintă un desert a cărui origine ar proveni din mai multe țări. Merge de minune în perioada estivală și se prepară din fructe acrișoare. Rețeta chisăliței are o vechime de sute de ani. Este fină și cremoasă, răcoroasă, dulce-acrișoară și foarte aromată.

Chisălița este un preparat tradițional din Țările Baltice (Letonia, Estonia, Lituania), din partea de nord a Europei, dar și din Polonia, Ucraina sau Rusia. În zona noastră, rețeta a ajuns mai întâi în Bucovina, de unde s-a întins și in Moldova sau în nordul Transilvaniei. Se poate mânca atât caldă, cât și rece, de la frigider.
sursa foto: evz.ro

Chisălița are o vechime de aproape 1.000 de ani

Kissel sau kisel este un suc de fructe extrem de cunoscut, ca desert, mai ales în zonele de nord și de est ale Europei. Se pregătește mai ales din fructe uscate: mere, pere, prune etc. Preparatul are o vechime de peste o mie de ani, cuvântul kissel înseamnă acru, supă acră. Este un soi de compot, de vară, gros. Există mai multe feluri de chisăliță în care fructele sunt tocate complet și se servește rece, în pahare. Dar fructele se pot lăsa și întregi sau se pot tăia doar parțial.

Iată o rețetă chisăliță cu fructe întregi, îngroșată cu mălai și puțin amidon. Se pot folosi corcodușe, dar o alegere ideală sunt amestecurile de fructe (vișine cu caise acrișoare, prune etc). Este, de asemenea, un desert de post ideal.

Citeşte continuarea AICI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel