Sari la conținut

Desert sănătos. Elimină colesterolul, toxinele și metalele grele din corp

Colesterolul rau
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Toată lumea adoră dulciurile, însă au devenit nocive din cauza conținutului de zahăr. Dar, potrivit medicilor nutriționiști, există un desert sănătos care scade colesterolul rău, te scapă de toxine și metalele grele din corp.

Marmelada, un produs gelificat cu aspect de pastă obținut din sucul și coaja de citrice fierte cu zahăr și apă, nu este doar o delicatesă gustoasă și aromată, ci și un produs care are proprietăți benefice pentru organism. Conține sucuri de fructe bogate în pectină.

Desert bun pentru cei cu valorile de risc ale colesterolului

Marmelada se face din sucuri de fructe prin evaporarea lichidului din acestea până la o stare vâscoasă. Este de obicei făcut din fructe bogate în pectină. Acestea includ mere, caise, gutui și coacăze. A fost produs inițial în Europa, dar în timp a migrat în țările asiatice. În timp, rețetele pentru prepararea lui se schimbă. Una dintre componentele principale ale marmeladei este pectina.

Această substanță ajută la reducerea colesterolului rău, stimulează metabolismul și ajută la restabilirea metabolismului carbohidraților și lipidelor. În plus, pectina luptă împotriva bolilor tractului gastrointestinal, promovează vindecarea rapidă a pielii și ajută organismul să se curețe de toxine și metale grele.

O altă componentă importantă în compoziția marmeladei este agar-agar obținut din alge. Are multe proprietăți benefice, inclusiv protejarea ficatului și eliminarea toxinelor și a deșeurilor din organism. Datorită conținutului ridicat de iod, marmelada de agar-agar este utilă și persoanelor cu probleme tiroidiene legate de producția insuficientă de hormoni. În plus, agar-agar ajută la îmbunătățirea motilității intestinale.

desert pentru cei cu colesterol ridicat
Sursă foto: Getty Images

Marmelada este utilă și pentru articulații, deoarece conține componente care întăresc țesutul cartilajului. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că există unele tipuri de marmeladă care pot fi dăunătoare sănătății. În producția industrială de marmeladă se pot adăuga coloranți artificiali, arome și aditivi chimici, care pot provoca o reacție alergică.

Marmeladă fără zahăr pentru diabetici

Prin urmare, atunci când alegeți marmeladă, ar trebui să acordați prioritate produselor naturale fără coloranți și arome artificiale, precum și cu un conținut scăzut de zahăr. Dacă suferiți de diabet, trebuie să acordați atenție marmeladelor special concepute pentru diabetici fără adaos de zahăr. Preparata astfel, marmelada este un desert sanatos care are un efect benefic asupra organismului.

Cu toate acestea, ca orice alt produs, ar trebui să îl utilizați cu moderație și să aveți grijă la ingredientele sale, potrivit The Health Site.

Proprietățile benefice ale marmeladei naturale includ:

  • reducerea nivelului de colesterol rău;
  • eliminarea substanțelor și compușilor nocivi din organism;
  • îmbunătățirea funcției hepatice;
  • normalizarea funcționării pancreasului;
  • accelerarea regenerării pielii în caz de deteriorare;
  • ameliorează simptomele mahmurelii;
  • controlul apetitului;
  • stimulează o funcție intestinală mai intensă;
  • acțiune laxativă; normalizarea proceselor digestive;
  • efect pozitiv asupra stării de spirit și a capacității de muncă; îmbunătățirea stării părului și a unghiilor;
  • creșterea metabolismului și  îmbunătățirea funcției sistemului endocrin.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel