duminică, iunie 26, 2022

”Vară, cald, călătorii și probleme digestive cu febră și deshidratare. Cam acestea sunt elementele ce au definit în ultimele zile „încercările” prin care trec părinții români cu ai lor copii”, arată medicul pediatru Mihai Craiu.

Deshidratarea este una din problemele cauzate de temperaturile ridicate din zilele toride de vară. Dr. Mihai Craiu atrage atenția asupra incidenței covârșitoare a dehidratării, mai ales la copii.

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: Foarte important! Carnea e prietena ...

Medicul pediatru Mihai Craiu a întocmit o listă cu semnalele la care părinții trebuie să fie atenți.

Cum recunoaștem dacă o boală diareică, la un copil mic, este gravă?

 • După estimarea gradului de deshidratare…
 • Deshidratare severă înseamnă prezența a două din următoarele:
 • Copilul este letargic sau inconștient
 • Nu poate bea deloc sau bea extrem de puțin
 • Are ochii foarte „înfundați în orbite”
 • Pliul cutanat este persistent sau foarte „leneș”

”Un copil care are stare generală bună iar intrările de lichide sunt mai mari decât ieșirile (diaree, vărsături, transpirație, urină) nu are risc de deshidratare.

Câtă vreme copilul urinează normal (NORMAL = 1-2 mililitri pe fiecare kilogram și pe oră; un sugar de 8 kg ar trebui să ude pampersul în 5 ore undeva între 40-80 mililitri, în total) totul este sub control.

Dacă nu vă descurcați singuri, cu ajutorul sărurilor de rehidratare orală și al lichidelor clare (NU se oprește alăptarea la sân și nu se înlocuiește laptele mamei cu lapte fără lactoză!!!) trebuie mers la consult medical. Oriunde vă aflați”, mai notează medicul.

Te-ar mai interesa: Degetele tale arată AȘA? Poate fi vorba de un simp...

Deshidratarea ușoară este atunci când:

 • Copilul este agitat, iritabil fără motiv
 • Bea cu sete evidentă
 • Ar bea anormal de mult față de cât bea de obicei
 • Ochii sunt „încercănați”, puțin „înfundați în orbite”
 • Pliul cutanat este discret „leneș”

Cum se manifestă boala?


Odată cu vara vine și sezonul bolii diareice acute, boală ce este determinată de microbi, viruși și paraziți. Este o afecțiune infecțioasă, cu transmitere digestivă prin alimente și apă.

Transmiterea bolii diareice acute se face prin intermediul mâinilor murdare, a apei provenite din surse nesigure, a fructelor și legumelor nespălate sau incorect spălate, a alimentelor pregătite și păstrate în condiții neigienice, a alimentelor contaminate, a vectorilor (muște, gândaci, rozătoare).

Te-ar mai interesa: Licoare pentru dezintoxicarea ficatului. Lidia Fec...

Această afecțiune debutează, de obicei brusc, cu scaune frecvente semiapoase sau apoase, febră, vărsături, dureri abdominale (crampe, colici).

Datorită pierderilor de apă și minerale, prin scaune și vărsături, apar amețelile, o stare de slăbiciune marcată, dureri de cap și oboseală accentuată.

Prevenire
Boala diareică acută se poate preveni foarte ușor, de fiecare în parte, prin respectarea cu strictețe a normelor de igienă, atât personală, cât și alimentară.

Te-ar mai interesa: O actriță celebră șochează: „Am pierdut nouă copii...

”Spălat și atenție la ce băgăm în gură. Totul să fie proaspăt, curat. Nu mâncăm steril, dar cumva să nu mâncăm lucruri expirate, cu date depășite sau care au stat în condiții improprii.

Iar copiilor nu le dați mâncare gătită de mai mult de trei zile. Sunt mult mai perisabile, chiar dacă le păstrăm la frigider”, a declarat în exclusivitate dr. Valentina Boantă, medic specialist Medicină de familie Sanador, legat de măsurile de prevenire a bolii diareice acute, potrivit dcmedical.ro.

Te-ar mai interesa: Previziuni RUNE 27-3 Iunie. Voropchievici: Totul e...

De asemenea, a ținut să precizeze medicul, ”măsurile de igienă, care nu trebuie să fie uitate sau neglijate”, iar alimentele să fie ”proaspete, de bună calitate, spălate, pregătite corespunzător, păstrate în condiții bune. Atenție la dulciurile din magazine, la biscuții cu creme”, a mai spus dr. Valentina Boantă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private