sâmbătă, mai 30, 2020

Este o băutură foarte la modă, cu precădere în sezonul cald. Doamnele și domnișoarele o preferă, la serate și petreceri. Însă specialiștii spun că îmbată mai repede decât un pahar cu vin.

Un experiment realizat de un medic de la Universitatea din Surrrey, Marea Britanie, arată că șampania nu doar că îşi face efectul mai repede, ci şi mai ”altfel”, scrie gustarte.ro.

La nivel psihologic, șampania îşi face efectul acţionând asupra stimei de sine: am dat mai mulţi bani pe o băutură mai scumpă, ne simţim deja mai speciali. Experimentul asupra stării fizice a fost făcut acum 17 ani de medicul Fran Ridout împreună cu echipa sa.

Citește și:

Dr Ridout a descoperit că cei care au băut şampanie s-au îmbătat mai repede decât cei care au avut în pahar băuturi alcoolice neacidulate, cantitatea administrată fiind în raport cu greutatea participanților la experiment. Experimentul a fost repetat o săptămână mai târziu schimbând tipul de băutura. Cei care primiseră şampanie au primit alcool fără bule, iar ceilalţi şampanie. Rezultatul a fost acelaşi: tot şampania şi-a făcut efectul mai repede.

Citește și:

Participanţilor la studiu li s-a măsurat şi nivelul de alcool din sânge. Cei care au băut şampanie au avut 0,54 miligrame de alcool după numai 5 minute, pe când cei care au băut alte băuturi alcoolice au avut doar 0,39 miligrame. Diferenţele erau la fel de evidente chiar şi după 40 de minute după începerea experimentului.

Rezultatele studiului se aplică şi pentru prosecco, motiv pentru care, dacă vreţi să rămâneţi cât mai mult timp lucizi la o petrecere, beţi dintr-un pahar cu gura mai largă. Bulele se vor disipa mai repede şi nu vor mai conduce la fel de repede alcoolul din stomac în sânge.

Parteneri