sâmbătă, iunie 25, 2022

O legumă extrem de iubită de români și care nu lipsește de pe mesele noastre poate fi un real pericol pentru sănătate, dacă nu știm cum să o alegem și să o consumăm.

Medicul Tudor Ciuhodaru subliniază că deși sunt gustoase, cu multe proprietăți benefice pentru piele, oase și păr, ciupercile se pot dovedi periculoase mai ales pe timp de vară.

„Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Mulți pacienți au ajuns la urgențe. Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau/și comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar. Nu vă jucați cu așa ceva.

Te-ar mai interesa: Să fie vorba de un semn divin? Șeful Bisericii Ort...

(…) Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte”, a explicat conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic medicină de urgenţă.

Semnele intoxicației cu ciuperci

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra ciupercilor culese direct din pădure sau achiziționate de la colțul străzii. De cele mai multe ori se pot dovedi a fi mortale.

„Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree”, a detaliat medicul.

Te-ar mai interesa: Leacul care vindecă boli grave. Lidia Fecioru: ...

„Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală. Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală pot face adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal)”, a atenţionat dr. Ciuhodaru.

Ce ciuperci să consumăm şi cum le alegem

De aceea, medicul Medicul Tudor Ciuhodaru ne recomandă să consumăm doar ciuperci cu aviz fitosanitar din magazine autorizate.

Te-ar mai interesa: Cum arată viitoarea soție a lui George Simion. Ili...

„Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de „cunoscători” nu merită riscul decontării în vieţi omenești.

Aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte.

Curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor). Păstrate în frigider. Întotdeauna preparate”, mai explică Tudor Ciuhodaru.

Te-ar mai interesa: Informații uluitoare despre moartea Prințesei Dian...

„Există niște riscuri indirecte, nu neapărat să fie ciuperca toxică. Este o boală a sărăciei. Pentru unele familii cu venituri mici, reprezintă o alternativă și sunt riscuri majore.

Nu e cazul să ajungeți la terapie intensivă doar pentru faptul că apare un chilipir, dar cu consecințe”, a atenţionat dr. Tudor Ciuhodaru.

Dr. Tudor Ciuhodaru: „Intoxicația cu ciuperci poate fi letală”

„Intoxicația cu ciuperci poate fi letală. (…) Trei pacienți au prezentat forme severe mergând până la insuficiență renală acută. Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte!

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: Foarte important! Carnea e prietena ...

Ce trebuie să știți:

1. Numărul și gravitatea acestor intoxicații crește în această perioadă.

2. Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajunga la urgențe în stare critică.

3. Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de: specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată.

4. „Cunoscătorii” nu au nicio șansă să „identifice” ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau lingurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciuipecile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reacţie la orice ciupercă.

5. Simptomele intoxicației sunt nespecifice.

6. Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree.

7. Ele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci.

8. Gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individual.

9. Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă

10. La acești pacienți adesea formele clinice sunt grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal).

Ciuperci

Rețineți! Pentru un consum fără riscuri consumați doar ciuperci:

1. Cu aviz fitosanitar din magazine autorizate. Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de „cunoscători”. Nu merită riscul decontării in vieti omenești.

2. Tinere (aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte) și foarte proaspate.

3. Curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor).

4. Păstrate în frigider.

5. Întotdeauna preparate.

Ce face în cazul intoxicației cu ciuperci

1. Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome.

2. Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratatment într-un serviciu specializat în toxicologie.

3. Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).

4. Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsături (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor”, a explicat medicul Ciuhodaru, şi pe pagina de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private