Sari la conținut

Despre cancerul tiroidian pe înţelesul tuturor

Răguşeala, tuse continuă, dificultăţi la înghiţire, durerea de gât sau de urechi par a fi simptomele unei simple răceli. În unele cazuri, aceste semne prevestesc ceva mult mai grav-cancerul tiroidian

 Tiroida, glanda de mici dimensiuni situată la baza gâtului secretă două tipuri de hormoni: T3 şi T4 şi joacă un rol în metabolismul caloric şi regelează temperatura corpului şi ritmul cardiac. De asemenea, hormonii tiroidieni intervin în activitatea digestivă, acţionează asupra sistemului nervos, la nivelul aparatului genital şi sunt indispensabili sănătăţii pielii, părului şi unghiilor.

Din cauza fluctuaţiilor hormonale, femeile sunt mult mai predispuse decât bărbaţii, la tulburări tiroidiene care pot apărea la pubertate, în perioada premenstruală, pe parcursul sarcinii şi după vârsta de 50 de ani.

Citeste si:

Cancerul apare atunci când celuele anormale se multiplică la întâmplare acumulându-se într-o tumoră malignă.  Cele mai cunoscute tipuri de cancer ale tiroidei sunt derivate în funcţie de tipul celulelor responsabile de producerea de hormon tiroidian. Termenul general pentru cancerele care provin din ţesut glandular este de adenocarcinom. În cazul tiroidei, cele mai cunoscute tipuri de cancer sunt adenocarcinoamele diferenţiate.

Tipuri de cancer tiroidian:

  •  Adenocarcinoame diferenţiate – care includ formele papilare (75-80%) şi foliculare (11%).
  • Carcinoame cu celule Hurthle (3%) – variantă a carcinoamelor foliculare, considerate de unii autori ca entitate separată
  • Carcinoame medulare (5-10%)
  • Carcinoame anaplazice sau nediferenţiate (2-5%)
  •  Limfoame (5%)
  • Carcinisarcoame

Cancerul tiroidian papilar, atunci când este privit la microscop, are aspect de masă pliată, făcând astfel diagnosticarea mai uşoară. Cancerul tiroidian folicular poate semăna oarecum cu ţesutul tiroidian normal, dar ca boală malignă are tendinţa de a se divide necontrolat, să invadeze ţesuturi şi să se extindă.  

Cele două tipuri de cancer, papilar şi folicular, au cea mai mare rată de vindecare. Următorul tip, cancerul tiroidian medular, este derivat din celulele parafoliculare „C” ale tiroidei, care sintetizează calcitonina. Acesta este de multe ori asociat cu o predispoziţie genetică de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Cancerul tiroidian medular este mai agresiv decât cancerul papilar sau cel folicular, şi, este probabil ca să se extindă la ganglionii limfatici.  Alt tip major de cancer tiroidian este cancerul tiroidian anaplazic. Acest tip de cancer afectează în general oameni mai în vârstă şi este foarte agresiv.  

Simptome:

Cancerul tiroidian poate da o varietate de simptome printre care:
– tumefiere sau creştere în volum a gâtului, cel mai comun simptom
– durere a gâtului sau uneori a urechilor
– dificultate la înghiţire
– dificultate la respiraţie
– răguşeală în lipsa unei răceli
– tuse continuă fără prezenţa răcelii.
Unele persoane ar putea fi total asimptomatice. Doctorul poate detecta la acestea o tumefiere sau un nodul la nivelul gâtului, la examenul fizic general.

Diagnosticare

Pentru a diagnostica neoplasmul tiroidian medicul specialist va dori să afle antecedentele personale medicale şi va efectua un examen fizic general.
Dacă este prezent un nodul tiroidian specialistul va cere o examinare tomografică sau o ecografie pentru o mai bună vizualizare a glandei tiroide. Dacă medicul consideră că nodulul ar putea fi canceros va efectua o biopsie, prin care va preleva o bucăţică de ţesut tiroidian prin intermediul unui ac. Acest procedeu simplu se poate efectua în cabinetul doctorului.

Tratament

Cancerul tiroidian se tratează prin:
– chirurgia de îndepărtare a ţesutului tiroidian restant şi a ganglionilor metastazaţi
– iod radioactiv
– chimioterapie: medicamente ca doxorubicina şi cisplatinul pot fi utilizate în anumite tipuri de cancere tiroidiene recurente
– radioterapia gâtului

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.