Sari la conținut

Opțiuni de tratament pentru cancerul tiroidian și efectele secundare

Boala Hashimoto
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Boala Hashimoto, afecțiune care afecteaza tiroida

Cancerul tiroidian este afecțiunea oncologică în care celulele maligne se formează în țesuturile glandei tiroide. Glanda tiroidă, situată la baza gâtului, lângă trahee, are forma unui fluture și are un rol foarte important în organism, prin producția hormonilor tiroidieni.

Cancerul tiroidian este unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de cancer (pe locul 5 la femei) și reprezintă 3% din toate cancerele că număr de cazuri diagnosticate într-un an. Estimativ, 1.3% din populația generală va dezvolta cancer tiroidian pe parcursul vieții.

Opțiuni de tratament pentru cancerul tiroidian

Tratamentul cancerului tiroidian variază în funcție de tipul și stadiul bolii, precum și de vârsta și starea generală de sănătate a pacientului. Iată cele mai comune metode de tratament:

1. Intervenții chirurgicale

Majoritatea pacienților cu cancer tiroidian vor suferi o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta glanda tiroidă parțial sau în totalitate. Acest lucru poate include:

  • Tiroidectomie totală: îndepărtarea întregii glande tiroide.
  • Lobectomie: îndepărtarea unei părți a glandei tiroide.
  • Disecția ganglionilor limfatici: îndepărtarea ganglionilor limfatici din jurul tiroidei dacă cancerul s-a răspândit.

2. Terapia cu iod radioactiv

După o tiroidectomie, pacienții pot fi tratați cu iod radioactiv. Acest tratament ajută la distrugerea celulelor tiroidiene rămase, inclusiv celulele canceroase.

3. Terapia hormonală

Pacienții vor lua levotiroxină, un hormon tiroidian sintetic, pentru a suplini lipsa hormonilor tiroidieni după îndepărtarea glandei și pentru a inhiba creșterea celulelor canceroase tiroidiene.

4. Radioterapia

Radioterapia utilizează radiații de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase. Poate fi folosită după chirurgie pentru a elimina orice celule canceroase rămase.

5. Chimioterapia

Chimioterapia implică utilizarea medicamentelor pentru a distruge celulele canceroase. Este mai puțin comună pentru cancerul tiroidian, dar poate fi folosită pentru tipuri agresive sau când cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului.

6. Terapia țintită

Terapia țintită folosește medicamente care țintesc anumite caracteristici ale celulelor canceroase, cum ar fi proteinele care permit celulelor canceroase să crească într-un mod necontrolat.

7. Tratament naturist

Deși nu există dovezi științifice solide care să susțină eficacitatea tratamentelor naturiste în vindecarea cancerului tiroidian, unele abordări pot ajuta la gestionarea simptomelor sau efectelor secundare ale altor tratamente.

Este important ca pacienții să discute cu medicul lor despre toate opțiunile de tratament disponibile, riscurile și beneficiile fiecăreia, pentru a lua o decizie informată privind planul de tratament cel mai potrivit pentru ei. Monitorizarea regulată și urmărirea recomandărilor medicale sunt esențiale pentru managementul eficient al cancerului tiroidian.

Cancer tiroidian
Sursă foto: Getty Images

Efectele secundare ale terapiei hormonale

Efectele secundare ale terapiei hormonale pentru cancerul tiroidian pot varia în funcție de tipul de tratament și de răspunsul individual al pacientului. Terapia hormonală este utilizată pentru a bloca hormonii sau acțiunile lor în anumite forme de cancer. Comparativ cu chimioterapia, corpul tolerează terapia hormonală mai bine.

Efecte secundare comune ale terapiei hormonale:

  • Greața și vărsăturile: Acestea pot apărea de la unele medicamente pentru terapia hormonală.
  • Creșterea în greutate sau umflarea extremităților: Umflarea mâinilor sau picioarelor poate fi determinată de retenția de lichide.
  • Scăderea libidoului: Unele terapii hormonale pot reduce interesul pentru viața intimă.
  • Bufeurile: Terapiile hormonale pot provoca bufeuri și transpirații.

Terapia cu iod radioactiv utilizată în tratamentul cancerului tiroidian, poate avea și ea efecte secundare. De exemplu, hipotiroidismul permanent (când tiroida nu produce suficienți hormoni) este un efect secundar așteptat al tratamentului cu iod radioactiv pentru hipertiroidism. Din fericire, hipotiroidismul este mult mai ușor de tratat decât hipertiroidismul, folosind terapia de substituție hormonală2.

Este important ca pacienții să discute cu medicul lor despre orice efecte secundare resimțite și să urmeze îndrumările medicale pentru a gestiona aceste aspecte în timpul tratamentului. Fiecare persoană poate reacționa diferit la terapia hormonală, așa că comunicarea deschisă cu echipa medicală este esențială

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel