Sari la conținut

Despre sindromul colonului iritabil cu gastroenterologul Iulia Simionov. Cum putem ține afecțiunea sub control?

Gastroenterologul Iulia Simionov ne vorbește despre sindromul colonului iritabil. Este o afecțiune cu care toți dintre noi ne-am confruntat cel puțin o dată în viață și cu care putem trăi toată viața.

Cum poate fi despistat sindromul colonului iritabil?

”Este o afecțiune greu de depistat, pentru că este o afecțiune cu un diagnostic de excludere. Practic, simptomele sunt atât de polimorfe și pot fi prezente în atât de multe afecțiuni, încât trebuie să excluzi, mai întâi, afecțiuni organice severe și să rămâi la diagnosticul de intestin iritabil, care este, de fapt, o tulburare funcțională. Nu sunt întâlnite funcționări organice în pereții sau structura tubului digestiv.

Este constituită din niște tulburări de contractilitate ale intestinului. Boala este extrem de frecventă! Cred că fiecare dintre noi putem să găsim, la un moment dat, în antecedentele noastre mai mult sau mai puțin depărtate, niște manifestări sugestive pentru sindromul de intestin iritabil. Cine nu a avut dureri abdominale înainte de un examen? Sau balonare?

Simptomele colonului iritabil

Deci, dureri abdominale, balonare, tulburări de tranzit, diaree, constipație, alternanța lor. Ce este important, este prezența manifestărilor exclusiv diurnă. Deci pacientul nu se trezește noaptea din somn din cauza acestor dureri. În general, la orice boală, prezența simptomelor nocturne arată că e vorba de o boală mai serioasă, de o boală organică.

Tulburările funcționale, din care face parte și tulburarea de intestin iritabil, sunt tipice cu simptome exclusiv diurne și foarte influențate de situațiile psihice stresante. Există un stres negativ dar există și un stres pozitiv, de oboseală, de anxietate”, a povestit Iulia Simionov la Antena 3.

Gastroenterologul spune că se poate trăi fără probleme cu sindromul colonului iritabil, dacă afecțiunea este ținută puțin sub control.

”Trăim cu această afecțiune până la  95 de ani și jumătate, ea este neplăcută, dar nu se moare din sindromul de intestin iritabil. Aceasta afectează calitatea vieții, dar există multiple remedii care calmează simptomatologia. Modificarea stilului de viață, fie și pe perioade scurte, pentru că sunt persoane care au tulburări de felul acesta, dar care încetează pe timpul vacanței, de exemplu. Ne mai liniștim, se mai diminuează stresul legat de obligațiile zilnice, există și aceste medicamente cu așa zise calmante ușoare, care, prin diminuarea senzației de anxietate, pot să dea și diminuarea simptomatologiei digestive”, a mai spus medicul.

Alimentele procesate agravează boala

Din păcate, boala poate apărea la orice vârstă.

”Este legată și de alimentația aceasta, cu alimente foarte procesate, atât de dragi copiilor noștri, de modificările de la nivelul microbiotei intestinale, a florei digestive, care se resimte după ce consumăm în exces sau foarte procesat. Că practic noi nu suntem determinați genetic să consumăm alimente atât de procesate. Probabil că bunicii și străbunicii noștri nu aveau atât de mult intestin iritabil, pentru că nu existau atâtea fastfood-uri și tentații. Moderația este cuvântul cheie!”, a concluzionat medicul gastroenterolog.

Ce alimente sunt permise in afecțiunea sindromului colonului iritabil?

Desi regimul alimentar trebuie personalizat, in general, in SII se prefera o alimentatie bazata pe:

  • carne slaba de vitel, pasare, peste, jambon degresat, sunca slaba, perisoare fierte
  • legume verzi crude sau gatite (fasole verde, dovlecel, spanac, salata), morcov
  • paine neagra, integrala, de secara, graham, veche de o zi
  • oua fierte tari, omleta la aburi, ochiuri la baia de apa
  • cereale la micul dejun (fulgi de ovaz)
  • branzeturi uscate
  • supe de zarzavat strecurate, supe slabe de carne, budinci, soteuri

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel