joi, mai 19, 2022

Dintre programele de detoxifiere, nutriţioniştii sunt de acord că un consum ridicat de fibre este cel mai eficient. Cel mai rapid program de curățare este de o zi și presupune consumarea alimentelor bogate în fibre și o hidratare eficientă. 

„Cea mai eficientă metodă de detoxifiere este creşterea aportului de fibre din alimentaţie. Fibrele reglează tranzitul intestinal, interacţionează cu asimilarea grăsimilor şi a zahărului la nivel intestinal reducând nivelul colesterolului şi al glicemiei”, adaugă profesorul Mencinicopschi.

Te-ar mai interesa: Semnele bolii Alzheimer și ale altor afecțiuni neu...

,,Un aport crescut de fibre accelerează tranzitul şi ne scapă de ceva din colesterolul acumulat în perioada sărbătorilor şi ne aduce minerale, vitamine şi antioxidanti. La tot acest fundal, să adăugăm şi o bună hidratare, adusă de apă şi ceaiuri. Ceaiul cel mai recomandat este ceaiul verde, care „bifează” multe din punctele cerute de organism acum, după sărbători. Pe lângă rehidratare, el ne face plinul cu polifenoli şi are o acţiune de stimulare a deperditiei ponderale”, completează medicul Corina Zugravu.

De la orez brun şi sfeclă la ceai verde

Iată câteva reguli simple pentru un program de detoxifiere eficient:

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic, nutriționist: Evitați aceste produs...

1. Consumaţi multe fibre, inclusiv orez brun și legume proaspete. Sfecla, ridichile, anghinarea, varza, broccoli, spirulina sunt excelente pentru detoxifiere.

2. Hidrataţi-vă cu minimum 2 litri de apă zilnic şi ceaiuri verzi, din păpădie şi brusture.

3. Vitamina C ajută organismul să producă glutation, un compus care ajută ficatul să elimine toxinele. O puteţi lua din citrice, dar şi din pastile, la sfatul medicului.

Te-ar mai interesa: Laurențiu Reghecampf este în culmea fericirii. Pri...

4. Practicaţi hidroterapia: faceţi un duş cu apă foarte fierbinte timp de câteva minute, apoi cu apă rece timp de 30 de secunde. După după ce aţi repetat acest lucru de 3 ori, staţi în pat o jumătate de oră.

5. Mergeţi la saună o dată pe săptămână: impurităţile sunt eliminate mult mai bine prin transpiraţie. 6 Încercaţi să urmaţi un program de o oră de exerciţii fizice, în fiecare zi.

Te-ar mai interesa: Bilanț coronavirus, 19 mai 2022. Creștere a număru...

Detoxifiere de urgență. Dintre programele de detoxifiere, nutriţioniştii sunt de acord că un consum ridicat de fibre este cel mai eficient. Începeţi dimineaţa cu un pahar de apă la temperatura camerei, urmat de o cafea amară (cu excepţia cardiacilor). Lichidele sunt cel mai bun lucru care i se poate întâmpla organismului ghiftuit cu grăsimi, dulciuri şi alcool.

Norma de cel puţin doi litri se completează din apă plată sau minerală (în funcţie de tolerabilitatea fiecăruia), compoturi slab îndulcite, sucuri naturale de casă, dar şi ceaiuri. Ceaiul verde, un diuretic şi laxativ excelent, poate înlocui cu succes cafeaua. Se recomandă două-trei căni pe zi. Ceaiul de muşeţel (efect laxativ), ceaiul de soc şi ceaiul de urzică sunt alte sortimente cu proprietăţi curative.

Te-ar mai interesa: Rețeta Părintelui Iustin Pârvu pentru tratarea can...

Detoxifiere de urgență

Multe diete de detoxifiere sunt făcute pe o schemă de 3-7 zile pentru că organismul are nevoie de timp pentru a elimina toxinele. Există însă şi excepţii: o practică veche folosită în multe culturi se bazează pe consumul exclusiv de apă, o zi pe săptămână. 

Trei condiţii pentru detoxifierea organismului în 24 de ore

  • timp de 24 de ore nu consumăm niciun aliment, doar apă plată sau minerală, ceaiuri neîndulcite și smoothie-uri din legume
  • detoxifierea trebuie să înceapă dimineață şi să se încheie abia a doua zi, cam la aceeași oră;
  • trebuie să alegem pentru detoxifiere ziua cea mai puţin solicitantă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private