Sari la conținut

Persoanele cu diabet care consumă acest aliment au un risc cardiovascular mai mare

sursa foto: arviha Doctorul Zilei
  • O nouă cercetare a constatat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate este asociat cu o mortalitate mai mare prin boli cardiovasculare (BCV) la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.1
  • Acesta a fost cazul chiar dacă dieta unei persoane părea echilibrată din punct de vedere nutrițional și sănătos.
  • Experții observă că procesarea alimentelor conține adesea factori suplimentari, nenutriționali, cum ar fi aditivi, contaminanți din materiale plastice, modificări ale alimentelor etc.

Alimentele ultraprocesate, chiar dacă aparent sunt sănătoase, sunt asociate cu o mortalitate mai mare prin boli cardiovasculare (BCV) la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, arată un nou studiu.

Chiar dacă ceva pare să fie sănătos, cum ar fi iaurtul cu fructe, persoanele cu diabet ar putea avea nevoie să se uite mai atent la cât de procesat este produsul.

Noua cercetare, publicată  în The American Journal of Clinical Nutrition, a constatat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate (UPF) a fost asociat cu o mortalitate mai mare prin boli cardiovasculare (BCV) pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, chiar și atunci când dieta oamenilor era de calitate, altfel considerat sănătoasă.

Recomandările dietetice anterioare pentru prevenirea și gestionarea diabetului de tip 2 s-au concentrat aproape exclusiv pe alimente mai puțin procesate, echilibrate din punct de vedere nutrițional, care se încadrează într-un model alimentar precum dieta mediteraneană sau DASH, a explicat autorul principal al studiului, dr. Marialaura Bonaccio,de la Departamentul de Epidemiologie și Prevenire. la IRCCS Neuromed Mediterranean Neurological Institute.

Când devin problematice alimentele sănătoase?

Dar, chiar și alimentele sănătoase pot deveni problematice atunci când sunt expuse la grade ridicate de procesare.

Se crede că evaluarea alimentelor doar pe baza conținutului lor nutrițional are unele limitări importante, deoarece alte aspecte non-nutriționale sunt relevante pentru sănătate”, a spus Bonaccio.

Aspectele non-nutriționale includ câți pași de procesare sunt implicați în preluarea unui aliment din forma sa originală până la starea sa finală sau câți aditivi sunt utilizați.

Gândiți-vă: legumele care se transformă în chipsuri de legume sau cereale integrale care sunt procesate în batoane granola.

„Descoperirile noastre sugerează că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 nu ar trebui să acorde atenție doar compoziției nutriționale a alimentelor, ci și să limiteze contextual consumul de UPF”, a spus Bonaccio.

Legătura dintre bolile de inimă și diabetul de tip 2

Sursă foto: FreePik

Pentru a înțelege cel mai bine legătura dintre alimentele ultraprocesate și bolile de inimă la persoanele cu diabet de tip 2, este util să ne dăm seama că acești indivizi sunt mai vulnerabili la bolile cardiovasculare în general.

Un studiu din 2018 în Diabetologie Cardiovasculară a constatat că BCV afectează aproximativ 32,2% din toate persoanele cu diabet de tip 2  Aceasta statistică este comparată cu prevalența de 5,5% în populația generală, și este un număr este destul de mare.

„Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 au un risc de două ori mai mare de a dezvolta BCV decât cei care nu au diabet”, a declarat pentru Health Erin Palinski-Wade, dieticianul și educatorul în diabet certificat, autorul cărții 2 Day Diabetes Diet. .

Legătura dintre alimentele ultraprocesate și bolile de inimă în diabetul de tip 2

Când vine vorba de sănătatea inimii la persoanele cu diabet, dieta contează și, potrivit cercetărilor lui Bonaccio și a colegilor ei, adăugarea alimentelor ultraprocesate  nu ajută.

Cercetătorii au colectat date despre 1.065 de participanți cu diabet de tip 2, cu o perioadă medie de urmărire de 11,6 ani. În acel timp, participanții și-au înregistrat alegerile alimentare, care au fost analizate pentru nivelurile de procesare folosind un sistem de clasificare numit NOVA.

„Clasificarea NOVA clasifică alimentele pe baza extinderii și scopului procesării, indiferent de calitatea nutrițională a alimentelor”, a spus Bonaccio.

Studiul a putut identifica 22 de alimente și băuturi, inclusiv iaurturi cu fructe, gustări sărate, biscuiți sărați, biscuiți pentru aperitiv, biscuiți și băuturi carbogazoase.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel