Sari la conținut

Studiu: Dieta mediteraneană poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta demență

Dieta mediteraneană
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Dieta mediteraneană, cea mai usoara dieta

Dieta mediteraneană poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta demență, potrivit unui nou studiu. Potrivit experților, o dietă bogată în legume, cereale integrale, fructe de mare și nuci reprezintă o „intervenție importantă” pentru apărarea abilităților mentale.

Noile concluzii provin din unul dintre cele mai mari studii pe această temă, întrucât s-a bazat pe analiza datelor provenite de la peste 60.000 de voluntari. Rezultatele studiului au fost publicate în revista medicală BMC Medicine.

Cercetătorii de la Universitatea din Newcastle spun că multe studii din trecut au arătat efectul protector al dietei mediteraneene.

Dieta mediteraneană
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dieta mediteraneană și beneficiile pe termen lung

Însă majoritatea dintre ele fuseseră realizate pe un număr limitat de voluntari (de la 1.000 la 6.000) și, în consecință, au inclus puține cazuri de demență (de obicei, între 20 și 400).

Efectuarea unui studiu mult mai mare, care să includă un număr multiplu de pacienți, era imperios necesar, subliniază ei.

În plus, puține studii anterioare au analizat dieta în legătură cu predispoziția genetică la demență, adaugă ei.

Noile constatări provin din analiza datelor de la 60.298 de voluntari, pe care cercetătorii i-au urmărit timp de nouă ani.

La începutul studiului, voluntarii aveau vârsta de 60-65 de ani. Niciunul dintre ei nu fusese diagnosticat cu demență înainte de a se alătura studiului. Cu toate acestea, până la sfârșitul perioadei de urmărire, 882 dintre ei au dezvoltat-o.

Voluntarii au fost supuși unei evaluări detaliate a dietei lor. În plus, cercetătorii au analizat și riscul lor genetic de a dezvolta această boală mintală.

Acei voluntari care au respectat cu mai multă fidelitate dictatele dietei mediteraneene au avut cu 23% mai puține șanse de a dezvolta demență. De fapt, efectul protector al dietei a fost puternic, indiferent de predispoziția genetică la demență.

Prevenirea este o prioritate

„Demența are un impact asupra vieții a milioane de oameni din întreaga lume. Dar opțiunile terapeutice pentru tratarea acesteia sunt limitate”, a declarat cercetătorul principal, lector în domeniul Nutriție și îmbătrânire la Universitatea Newcastle. „Prin urmare, găsirea unor modalități de a reduce șansele de a o dezvolta este o prioritate importantă în cercetarea medicală. Constatările noastre sugerează că dieta mediteraneană ar putea fi o strategie utilă”, spune expertul.

„Constatările acestui studiu amplu evidențiază beneficiile pe termen lung ale consumului de fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase din abundență ,” a declarat un cercetător în domeniul demenței de la Universitatea din Exeter.

El a continuat: „Efectul protector al dietei mediteraneene a fost evident, indiferent de riscul genetic al fiecărui individ. Acest lucru este important, deoarece sugerează că este o alegere de stil de viață care este benefică chiar și pentru persoanele cu risc ridicat.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel